Nečekaný rozruch vyvolala změna ve způsobu krmení medvědů na náchodském zámku

19. srpen 2019 14:44

Návštěvníci náchodského zámku i přes zákaz krmí dvojici medvědů žijících v zámeckém příkopu. Myslí si, že zvířata trpí hlady, šelmám se přitom pouze změnil způsob krmení. Ludvík a Dáša se musí víc hýbat. 

Sedmadvacetiletá samice Dáša a stejně starý samec Ludvík žijí v zámeckém příkopu a zatímco dřív dostávali potravu na jedno místo, teď si ji musí po výběhu hledat. Změnu doporučili odborníci z královedvorské ZOO, někteří návštěvníci zámku se s ní ale těžko smiřují.

Čtěte také

Ošetřovatelka medvědů Jana Vlášková je právě jde krmit. Stojí u prvního schodu, kde vždy mohli návštěvníci zámku vidět narovnanou potravu pro obě šelmy. Teď už tam ovšem jídlo nenajdou.
„Začali jsme jim jídlo rozmisťovat různě po celém výběhu. Je to přirozené pro medvědovitou šelmu, ta si také v přírodě musí hledat stravu."

V připravené krabici jsou vidět syrová vejce a také plástve medu.
„To jsme dostali darem od pana včelaře, takže jim to dáváme jako takový pamlsek. Plástve poschovávám po dřevěných věcech a kamenech, co ve výběhu mají."

Ludvík spí, Dáša však na ošetřovatelku přes mříž vidí.
„Ona pozná, že to tu má poschovávané. Bude zvědavá, až ji pustíme, tak si bude potravu hledat."

Medvědi mají ve výběhu jídla poměrně hodně. Přesto se Jana Vlášková v posledních týdnech setkala s námitkami některých lidí, že zvířata trpí hlady. Dokonce se objevily oficiální stížnosti na městském úřadě v Náchodě.

Ošetřovatelka medvědů Jana Vlášková potravu medvědům schovává

„Opravdu se takové názory objevily. Těm, kteří se ptají, tak trpělivě vysvětlujeme z jakého důvodu došlo ke změně. A většinou se setkám s tím, že to lidé pochopí a jsou spokojeni. Že medvědi vypadají pěkně, v přírodě to tak také mají a že je bezvadné, že to tu takto máme zařízené," říká Jana Vlášková.

Nekrmte zvířata, jsou v dobré kondici. A můžete jim spíš ublížit

Přesto se stává, kromě zmíněných stížností, že někteří návštěvníci stále opakovaně medvědy krmí.
„Citrusy tady často nacházíme. Dáša je nechce, ale Ludvík si vezme. A potom má po nich průjem a může mít i další problémy."

Medvědi Dáša a Ludvík mají svůj domov v zámeckém příkopu v Náchodě

Podle zooložky Gabriely Linhart je neodborné přikrmování pro šelmy velmi nebezpečné a lidé by to dělat rozhodně neměli.
„Je to vlastně to nejhorší, co může návštěvník udělat. Protože většinou i když v dobré víře je lidé krmí potravou, která není určena těmto zvířatům. Ať už to obsahuje nějaké sladké nebo slané pečivo, citrusy a pomeranče, které mají lidé ke svačině, medvědi nesnáší a nedělají jim dobře."

Je těžké zvířata zvážit. Každopádně předtím, než jim byl upraven jídelníček, měli medvědi nadváhu. Alespoň tak to říkali odborníci ze zoologické zahrady.

Čtěte také

„Můžu říct, že teď mají možná až jednu třetinu hmotnosti dole. Dokonce Dáša tady běhala a Ludvík zrychlil krok. Takže se opravdu víc pohybují," doplňuje Jana Vlášková.

Dobrý zdravotní stav medvědů potvrzují také odborníci ze Safari Parku Dvůr Králové. Péče o šelmy je v pořádku i podle zástupců města Náchoda.

Ti připomínají, že pokud někdo chce přeci jen medvědům přilepšit jejich jídelníček, tak pouze penězi. Mohou je vložit do kasičky umístěné u medvědária.

Spustit audio

Související