Nebudeme podporovat populistické návrhy, slibuje šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík

Koaliční smlouva mezi hnutím ANO a ČSSD by měla být do pátku na stole. I když na ni vedení obou stran kývne, zbývá ještě sociálnědemokratické referendum. To by mělo schválit angažmá ČSSD ve vládě. A co říká na koaliční vyjednávání opozice? Například podle předsedy Starostů a nezávislých Petra Gazdíka jsou vyjednávání příliš dlouhá a s nejistým koncem.

„V okamžiku, kdy by Andrej Babiš netrval na své premiérské funkci, tak by tady byla vláda za pár dnů,“ říká Gazdík ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s tím, že referendum ČSSD může celé vyjednávání vrátit na začátek.

A přestože Andrej Babiš vyhrál volby, tak o vině a trestu rozhodují především orgány činné v trestném řízení, a pak nezávislý soud. „Věc si zaslouží vyšetření. Kdyby to, z čeho je Andrej Babiš vinen, spáchal kterýkoliv ze starostů, které zastupuji, tak už je odsouzen nebo sedí ve věznici,“ dodává.

Zdůrazňuje také, že jsou to především voliči, kteří rozhodují o složení Poslanecké sněmovny. Ta ale při prvním pokusu řekla, že vláda Andreje Babiše nemá důvěru.

Hlasovací mašinerie

Reálná většina ve Sněmovně navíc podle Gazdika existuje – hlasovací mašinerie hnutí ANO, KSČM, která prohlasuje takřka cokoliv. A pokud vznikne vláda na půdorysu hnutí ANO, ČSSD a KSČM, tak připouští, že Starosté a nezávislí budou podporovat každé rozumné návrhy. Nikoliv ty populistické.

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio