Nebeští kavalérové vinšují - 50 let Concertina Praga. Se soutěží!

7. června se v Praze koná koncert vítězů Concertina Praga, následuje Jihočeský festival. Při této příležitosti připravila Stanislava Střelcová ohlédnutí za padesáti lety soutěže. Pořad otevírá znělka festivalu - Nebeští kavalérové z Michnovy Loutny české. V průběhu víkendového dopoledne padne soutěžní otázka. První dva úspěšní luštitelé dostanou lístky na krásný koncert.

Padesát let Jihočeského festivalu Concertino Praga ohlašuje letos jeho znělka - Nebeští kavalérové z Michnovy Loutny české. Po Praze vyslechne festivalové publikum koncerty v Českém Krumlově, Bechyni, Třeboni a v Jindřichově Hradci.

Na vlnách Českého rozhlasu D dur připomeneme v Návštěvě u Concertina Praga v sobotu a v neděli reprezentativní nahrávky z rozhlasové fonotéky. Vybrali jsme soutěžní snímky, stejně jako záběry z koncertů hudebníků, kterým bylo třeba jen čtrnáct let.                                                                                                                                                                            

Začneme koncem šedesátých let minulého století, kdy se tým mladých lidí v hudební redakci pro děti a mládež Československého rozhlasu rozhodl založit unikátní mezinárodní soutěž. Každoročně od té doby poroty anonymně hodnotí nahrávky kandidátů z celého světa od Austrálie, Japonska a Číny přes státy Evropy až po Kanadu. Ti nejlepší jsou pozváni do Prahy a do měst jižních Čech, aby obhájili své soutěžní výkony živým vystoupením před publikem a rozhlasovými mikrofony. Je to pro ně tvůrčí dílna, inspirativní setkání. Zároveň se dosud zachovaly nahrávky, které neodnesl čas.

03558979.jpeg

Na úvod naší sobotní Návštěvy u mezinárodní soutěže mladých hudebníků Concertino Praga se zaposloucháme do výpovědí některých interpretů, zakladatelů, porotců, redaktorů, režisérů a dalších osobností z historie soutěže, které jsme zaznamenali před několika lety v rozhlasovém pořadu Akademie. Jsou to Shizuka Ishikawa, Václav Hudeček, Čeněk Pavlík, Ivo Kahánek, Vratislav Beránek, Václav Holzknecht, Viktor Kalabis, Zuzana Růžičková, Jiří Pilka, Ilja Hurník, Ivan Medek, Petr Vronský a Jiří Hlaváč. Pak už se postupně seznámíme s hudebními  snímky, které jsou rovněž pamětí rozhlasu – dokumentují hodnoty, povznášející po léta tisíce interpretů a posluchačů. Zazní například Beethoven, Mozart, Schubert, Weber, Prokofjev a v nich se s vervou a brilancí představují mj. Vladimír Felcman, Pavel Šporcl, Kateřina Váchová, Jing Wang, Žofie Vokálková, Alena a Petr Čechovi.

V průběhu víkendového dopoledne padne soutěžní otázka. První dva luštitelé, kteří odešlou správnou odpověď na mail d-dur@rozhlas.cz dostanou po dvou lístcích na koncert Bostonské filharmonie mladých 18.6. s Mahlerovou 9.symfonií.

Concertino Praga, historie

Neděle u Concertina Praga nabízí reprízy dvou rozhlasových pořadů, vyznání hudebního skladatele Viktora Kalabise Jindřichovu Hradci, a také vzpomínky Vratislava Beránka na počátky a situace kolem soutěže. Obě zamyšlení orámují další výběr rozhlasových nahrávek z díla P.I.Čajkovského, Ernesta Chaussona, Dmitrije Šostakoviče, Jacquese Iberta, Niccola Paganiniho, Josepha Haydna, Leoše Janáčka, Maurice Ravela, Ference Liszta a dalších. Skladby hrají ku příkladu Leonid Gorochov, Čeněk Pavlík, Katalin Kramarics, Julian Rachlin, Szabolcs Zempléni, Giuliano Sommerhalder, Václav Hudeček, Ivo Kahánek. Všichni byli možná ještě děti, ale už věděli, jaká je síla hudby!

Vysíláme v sobotu 9. června a v neděli 10. června od 8:00 do12:00 s reprízami po půlnoci.

Concertino Praga 2018 vyhráli sourozenci Bubregovi z Rakouska

Porotci Concertino Praga

Mezinárodní odborná porota určila v úterý 23. ledna 2018 vítěze 52. ročníku tradiční rozhlasové soutěže Concertino Praga. Tento rok byla soutěž vypsána pro malé soubory – dua, tria, kvarteta a kvinteta a do soutěže se přihlásilo 17 souborů z Bulharska, Lotyšska, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovinska a Ukrajiny. Českou republiku reprezentovaly dva soubory.

Spustit audio