Návštěva poutního místa v Jednově, výstava lidových zvyků a tradic v Muzeu Záhoří ve Veselíčku, stáje a pastviny v Příkazích, Vánoce seniorů v Dubicku, setkání s turisty v Mutkově

19. prosinec 2018
Kraj na dlani

Magazín nejen pro venkov, ve kterém se dozvíte jak se žije v obcích našeho kraje, jak se mění venkov v dnešní dynamické době.

Dodnes si k poutnímu místu v Jednově, které najdeme v části obce Suchdol na Prostějovsku, chodí pro vodu lidé ze širokého okolí, dodnes sem každoročně zavítají stovky poutníků. S mikrofonem se do Jednova vydala i Petra Ševců.

Lidové zvyky, ukázky ručně vyráběných ozdob, cukroví ale také pohled do pekelné říše. To všechno a mnohem víc nabízí tradiční vánoční výstava v Muzeu Záhoří ve Veselíčku. Do její přípravy se zapojila desítka šikovných lidí. Reakce návštěvníků jsou veskrze pozitivní. Reportáž natočila Jana Zemková.

Nekrmte zvířata v ohradách, prosí všichni chovatelé. Pokud chcete nějak přispět, předejte potraviny a pamlsky přímo jim, oni je pak rozdělí. Dita Vojnarová nás zavedla na pastviny a do stájí v Příkazích na Olomoucku.

Poprvé budou letos slavit Vánoce obyvatelky nového penzionu pro seniory v Dubicku, který vznikl přestavbou Katolického domu. S vánočními básničkami i písničkami za nimi přišly také děti z mateřské školky. Babičky nachystaly dobroty a my můžeme předvánoční atmosféru nasát prostřednictvím reportáže Miroslava Kobzy.

Členové klubu Českých turistů ve Šternberku vyrazili na výpravu do kopců nad městem.  Na rozcestníku si tu můžeme přečíst, že jsme ve výšce 575 metrů nad mořem, na Sovinec je to odsud devět a půl kilometru a do Šternberka po zelené 12. V Mutkově se s nimi potkal Aleš Spurný.

autoři: kbz , Aleš Spurný , zem , pese , voj , Pavel Juráš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.