Návrat krále má nádherný konec, říká oscarový skladatel Howard Shore. Praha jej uslyší živě

Howard Shore je jedním z nejznámějších filmových skladatelů. Spolupracoval s velikány mezi hollywoodskými režiséry - Davidem Fincherem, Martinem Scorsesem nebo Peterem Jacksonem. Právě s ním získal tři Oscary za trilogii Pán prstenů. A poslední díl Návrat krále uvidí návštěvníci unikátní projekce v Praze i s živou hudbou Howarda Shorea.

Pán prstenů se stal významnou součástí Howardovy kariéry. Po dokončení trilogie se setkal s režisérem Peterem Jacksonem znovu při natáčení Hobita. S Tolkienovým světem tak strávil bezmála čtvrtinu života.

„Poprvé jsem se s Peterem Jacksonem setkal v roce 2000, kdy mi volal a zeptal se, jestli bych za ním nepřijel na Nový Zéland, kde právě točil. Přiletěl jsem tam a byl ohromen kvalitou řemeslně odvedené práce na filmu,“ přibližuje.


Návrat krále promítaný na velké plátno s živým doprovodem více než 200 hudebníků uvidí návštěvníci pražské O2 Areny 2. prosince.

Když začínal skladatel pracovat na hudbě k Pánovi prstenů, zajímal se o operu. Ve své podstatě se tak prý výsledná práce v mnohém opeře podobá. „Nejvíc jsem soustředil práci na hlas, byla to cesta, jak dalším způsobem přenést do filmu Tolkienovy jazyky, které pro příběh stvořil,“ dodává.

Howardův nejoblíbenější moment z celé série je závěr Návratu krále, který má podle něj nejkrásnější konec, je velmi působivý. „Vždy, když ho slyším, vyvolává to ve mně silné pocity, je to nádherný konce k celé trilogii,“ uzavírá.

Spustit audio