Nat King Cole, vynálezce klavírního tria bez bicích, slaví 100 let

19. březen 2017

V programu celoročních oslav prvního jazzového století nemůže chybět narozeninová party pianisty a zpěváka, jemuž by 17. března bylo také rovných sto let. V matrice je zapsán jako Nathaniel Adam Coles, ale všichni ho znají pod uměleckým jménem Nat King Cole.

Člen početné muzikantské rodiny byl původně pianistou, jehož výrazně ovlivnil Earl Hines. Známá historka vypráví o tom, že zpívat začal v roce 1937 na přání podroušeného návštěvníka klubu v Los Angeles.

Na začátku kariéry musel tento vynálezce klavírního tria bez bicích nástrojů překonat drobné škobrtnutí, když v rodném Chicagu zpochybnili posluchači pravdivost slov písničky Gee Baby, Ain’t I Good To You, která vyšla z jeho hrdla…

Záhy se ale stal swingovou hvězdou první velikosti. Z jeho bohaté diskografie zazní jak nahrávky s jeho triem (Sweet Lorraine, Straighten Up and Fly Right , Frim Fram Sauce, Blue and Sentimental), i snímky, které natočil se známými big bandy (Lush Life, Avalon, Madrid, Don’t Get Around Much Anymore).

O tom, že většinu členů Coleovy rodiny nemusel nikdo do zpěvu nutit, přesvědčí posluchače dvě závěrečné písničky, ve kterých si s otcem zazpívají dcery Carol a Natalie.

autor: Aleš Benda
Spustit audio