Nastav tvář větru aneb Mistr zvaný Bosá hlava se dožívá osmdesátého jara. K narozeninám Josefa Kroutvora

30. březen 2022

Rozhlasová kompozice z chval, básní a vzpomínek  esejisty, básníka, prozaika a historika umění Josefa Kroutvora a reflexí jeho přátel. Uvádíme k 80. narozeninám autora. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Hovoří: Josef Kroutvor, Jiří Daníček, Tomáš Mazal, David Radok, Josef Kroutvor ml. a Luboš Drtina.
Texty čte: Vladimír Javorský
Připravil: Miloš Doležal
Technická spolupráce: Jonáš Rosůlek
Premiéra: 30. 3. 2022

Vltavský Večer na téma s názvem Nastav tvář větru přivádí na scénu skromného básníka a esejistu široké erudice a bystré vnímavosti, tvůrce zapisujícího a opisujícího žitou skutečnost dneška z pozice civilního lyrika, patřícího celou svou bytostí ke staré škole.

Čtěte také

Právě Stará škola se jmenuje loňská Kroutvorova kniha, která se v pořadu posluchačům rozevře jako bonboniéra plná textů oslavujících dříve nejvšednější aspekty našeho světa, které se poznenáhlu ztrácejí v minulosti. Chvály venkovské hospodě nebo špačku tužky, šípkovému keři i domácí pálence střídají se v předkládaném pásmu se vzpomínkami a postřehy autorových přátel z uměleckých kruhů, a také s Kroutvorovými básněmi.

Vrcholem pořadu je beze sporu autorské čtení básní z Kroutvorova sešitku Rukověť poutníka – Zapsal Mistr zvaný Bosá hlava, který je autorovou svébytnou variací na zenové texty.

autoři: Miloš Doležal , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související