Nasaďte si sluchátka a poslouchejte Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové

10. červen 2019

Hru Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové napsala a režírovala německá autorka působící také v České republice Katharina Schmitt. Příběh je zasazený do roku 2077 a pojednává o stárnutí a internetovém fenoménu známém pod anglickou zkratkou ASMR.

Do češtiny se překládá jako autonomní smyslově-meridiánová reakce. Jednoduše řečeno jde o jev, který v oblasti hlavy navozuje příjemné uvolňující pocity. Aby tento jev vynikl, tvůrci hru natočili unikátní technikou - binaurálně. Takže ať už ji budete poslouchat zítra večer v rozhlasové premiéře, nebo na našem webu, určitě si nezapomeňte nasadit sluchátka a zavřít oči. Jen tak efekt zcela vynikne a veškeré hlasy a zvuky uslyšíte prostorově a plasticky.

Tereza Dočkalová, hlas ASMR

Je rok 2077 a pacient gerontologického ústavu v podání Rostislava Nováka se pokouší usnout právě pomocí ASMR, tedy hlasu Terezy Dočkalové. Mimochodem, aby projev Rostislava Nováka působil autenticky, natáčel své repliky v leže na zemi. „Čtyřicet procent lidí dnes nemůže spát, takže si myslím, že je to velmi aktuální. Bez spánku člověk nemůže existovat."

Natáčení hry Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové, Rostislav Novák

Autorkou scénáře a režisérkou hry je Katharina Schmitt, dramaturgyní Kateřina Rathouská, vedoucí tvůrčí skupiny Drama a literatura Českého rozhlasu. Autorem hudebně-zvukové kompozice je Michal Rataj. O vzniku rozhlasového projektu Katharina Schmitt říká: „Spánkové křídlo je pokračování mé spolupráce s režisérem Michalem Ratajem, se kterým jsem natočila hru, která se zabývala tématem snu nevidomých. Chtěli jsme pokračovat ve výzkumu vnímání, a zatímco předchozí hra se zabývala zrakem, tak tato se zabývá sluchem, konkrétně fenoménem ASMR, což je reakce na soubor zvuků. U citlivějších lidí vyvolávají některé zvuky jako šepot, česání vlasů a podobně pocit příjemného brnění tady," popisuje Katharina Schmitt a ukazuje si na temeno hlavy..

Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové

ASMR videa se dají najít především na kanále YouTube, kde je hledají lidé, kteří mají problémy s usínáním nebo chtějí relaxovat. „Zajímá mě na tom otázka vytváření intimity přes stroje. Lidé si často berou počítače do postele a usínají vedle nich, uklidňuje je třeba hlas někoho, kdo může být na jiném kontinentě. Je tu tedy zajímavý rozpor mezi intimitou a vzdáleností / technologiemi."

Virtuální realita pro vaše uši. Nasaďte si sluchátka a propadněte se do snového světa hry Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové

Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové

Binaurální rozhlasovou hru vysílá Vltava v premiéře 11. června od 20:00. Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové napsala a režírovala německá autorka působící také v České republice Katharina Schmitt a je natočené unikátní technikou: binaurálně. Veškeré hlasy a zvuky tak uslyšíte prostorově a plasticky. Ale pozor – jedině když si hru poslechnete se sluchátky!

Celý název hry zní Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové. Odkazuje tak k příběhu americké genetičky Adelaide Carpenterové a jejího bývalého manžela - anglického gerontologa Aubreyho de Greye z Cambridgeské univerzity, který považuje stárnutí za nemoc, která se dá vyléčit. „Moje hra se odehrává v budoucnosti v jeho nemocnici. Souvisí s představou světa, kde stárnutí je do jisté míry překonaný stav. Zajímá mě téma stárnoucích těl a emocionálních potřeb starých lidí, a také to, kdo se o ně postará. Možná to právě budou roboti a tyto technologie."

Binaurální rozhlasovou hru odvysíláme na Vltavě zítra ve 20 hodin.

Spustit audio