Náš videotip

4. červen 2002

Není to nový Pulp Fiction, ale rozhodně stojí za to - tak nějak popisovaly zahraniční filmové časopisy nástup snímku Amores perros vloni do kin. Nyní si ho již můžete půjčit na videokazetách.

Téměř tříhodinová skládanka lidských příběhů a povah není žádnou procházkou růžovým sadem. Ba právě naopak. Režisér Alejandro Gonzáles Iňárritu nešetří nikoho - ani své postavy, natož pak diváky. Hrdinové jeho filmu se potýkají s pořádnou kupou problémů, jejich společným jmenovatelem je láska a rušné životní tempo dnešního Mexico City. Tam se může půvabná, žádoucí přítelkyně proměnit díky autonehodě v nesympatickou hysterickou trosku, muž zamilovat do manželky svého bratra, který ji trápí, šlechtěný pes změnit v zabijáka a tak dále. Vypjaté příběhy, které mohou ve svém holém základě prožít leckteří z nás, koření autoři tím správným naturalismem. Jakkoli se možná jednotlivé povídky zdají být sebesurovější, těžko zapřou inspiraci životem a hloubkou našich emocí, ať už přiznaných, nebo nikoli. Jsou jen dovedeny do expresívních poloh a o to intenzívněji působí.

Amores perros

Amores perros zcela jistě nemá být nápodobou Tarantinových filmů (i když nelze přehlédnout režisérovo zalíbení v jeho tvůrčích prostředcích). Podobá se jim určitou krutostí a černou ironií, ale jinak jde o svébytné dílko, které - pravda - nemusí bez výhrad přijmout každý. Originalitu vyprávění a postřehů z krajiny jménem láska však přece jen Iňárrituovi upřít nelze. To platí i o vedení herců a výtečné hudbě. Stojíte-li o nevšední, byť kapku drsný zážitek, nenechte si film, nominovaný na Oscara, ujít.

autor: (ska)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.