Národní muzeum uloží nad kopuli hlavní budovy schránku se vzkazem pro další generace

29. srpen 2016

Národní muzeum v Praze dnes uloží schránku se vzkazem pro další generace. Při opravách historické budovy stavbaři v polovině května našli v takzvané makovici, tedy ve zlaté kouli nad střechou hlavní budovy, olověný box s historickými dokumenty. Teď ho dělníci vrátí zpátky s novým poselstvím.

„Já nejdřív otevřu desky, je to zpráva Národního muzea, že v roce 1972 ukládají schránku.“ Tak to vypadalo na střeše historické budovy Národního muzea, když archiváři před zraky zvědavých novinářů otevírali zapečetěnou schránku. Foukal vítr a bylo pod mrakem. Všichni se báli, aby dokumenty neuletěly, nebo je nespláchl déšť.

„Rovnou to budu dávat do desek, aby mi to neodfoukl vítr. Tady máme Večerník Praha. Jaké je datum? 20. července 1972.“

Ve schránce byly kromě novin také zprávy o opravě muzea a uložení schránky ze stejného roku, dvě pamětní medaile Národního muzea a dobové fotografie. Podle ředitele muzea Michala Lukeše to velké překvapení nebylo. „My jsme samozřejmě čekali, že tam bude něco podobného, trochu jsem doufal, že tam budou i starší věci, než z roku 1972,“ říká.

Teď vedení muzea schránku vrátí na své místo s původním obsahem a doplní ji o současné předměty. Například ve Vysokém Mýtě úředníci s dělníky uložili do podobného vzkazu speciální flash disk i s láhví domácí slivovice.

autor: ivv
Spustit audio