Národní galerie jako první na světě představuje Václava Hollara jako kreslíře

22. listopad 2019

Ještě nikdy v historii se u nás ani ve světě nekonala reprezentativní výstava kreseb jednoho z nejvýznamnějších grafických umělců 17. století Václava Hollara. 

Vůbec první velkou expozici Hollarových kreseb, zahrnující celkem 187 vystavených děl, připravila v Paláci Kinských Národní galerie Praha. Kresby a grafiky Václava Hollara (1607 v Praze – 1677 v Londýně) na ní doplňují práce jeho předchůdců z okruhu umělců na dvoře Rudolfa II., jeho současníků, mezi něž patřili Karel Škréta či Rembrandt van Rijn, a také jeho následovníků.

„Výstava je výjimečná kvalitou kreseb a je to také vůbec první představení Hollara jako kreslíře v mezinárodním kontextu. Ještě nikde taková výstava připravená nebyla,“ říká kurátorka výstavy a současně ředitelka Sbírky kresby a grafiky Národní galerie Alena Volrábová.

Václav Holar a umění kresby

Kurátorka Alena Volrábová
Národní galerie, Palác Kinských na Staroměstském náměstí v Praze
22. 11. 2019 – 23. 2. 2020
Doprovodný program: komentované prohlídky, přednášky a tvůrčí dílny pro mládež i dospělé

Ve svých kresbách se Václav Hollar projevoval podobně jako ve svých grafikách. Dával přednost menším formátům, byl velmi detailní, důsledný a dokázal nezaměnitelnou stylizaci, která je pro něj typická a která dodává jeho dílu jistou vlídnost. A také pocit blízkosti námětu, zejména co se týče pohledu na města a krajinu. V kreslířském díle kresby často koloroval, což znamenalo, že to byla hotová umělecká díla, nikoliv jen předlohy pro grafické listy.

Václav Hollar, Akt mladé ženy, asi 1633–1636

„Hollarovo kreslířské dílo si řeklo o koncepci výstavy samo. Tak jak šel jeho život a jeho životní osudy, které byly velmi zajímavé, tak můžeme vidět témata a proměny jeho kreseb. Tématem jeho kreslířských prací je většinou krajina, ale také lidé, které potkával, zejména ženy,“ vysvětluje Alena Volrábová. 

Na výstavě je představena řada špičkových děl zapůjčených z významných evropských sbírek, například z londýnského British Musea, z Kupferstichkabinettu v Berlíně, z vídeňské Albertiny a mnoha dalších muzeí a také soukromých sbírek.

Jaký vliv mělo na Hollara setkání v roce 1636 s anglickým diplomatem Thomasem Howardem z Arundelu? Čím se liší Hollarovy kresby od kreseb nizozemských rudolfínských krajinářů? Poslechněte si celý rozhovor Karla Oujezdského s kurátorkou výstavy Alenou Volrábovou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.