Národní galerie dává slovo ženám. Hlavní výstavou nové sezóny je rozsáhlá retrospektiva Marie Lassnig

16. únor 2018

Pět nových výstav se veřejnosti otvírá v Národní Galerii v pražském Veletržním paláci.

Dvě hlavní výstavy seznamují návštěvníky s již nežijící Rakušankou Marií Lassnig, kterou v poloze filmařky představuje i Moving Image Department, a současnou německou umělkyní Katharinou Grosse. Prostor Poetry Passage pak nabízí dialog díla vizuálního umělce Radka Brousila a multimediálního belgického umělce Johana Grimonpreze. V rámci cyklu Introducing se představuje další žena - španělská umělkyně Patricia Dauder.

Cenu kritiky za mladou malbu dostal Filip Dvořák

Filip Dvořák, extrudovaný polystyren

Cena kritiky za mladou malbu pro rok 2018 má svého vítěze. Stal se jím Filip Dvořák, absolvent pražské UMPRUM.

A právě téma žen umělkyň tvoří dramaturgickou linii letošní výstavní sezóny, jak říká generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt: „Začali jsme si uvědomovat, že musíme splatit dluh, který je vůči ženskému fenoménu ve výtvarné scéně.“

Výběr umělkyň vycházel ze snahy o komplexitu výstavního programu. Šlo o to, aby jejich díla měla potenciál dostat se do určitého dialogu. Prostor Velké dvorany zaplnilo site specific dílo německé umělkyně Kathariny Grosse. Velkorozměrná malířská instalace nese název Zázračný obraz. „S tím prostorem není jednoduché zacházet. Klasický závěsný obraz sem nemůžete dát. A pak jsme chtěli umělkyně, které tvoří jako malířky. Myslím, že v kombinaci s Marií Lassnig se nám podařilo dát dohromady dvě pozice, které na sebe fantasticky reagují,“ říká ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Výstava Maria Lassnig 1919-2014 je retrospektivní výstava, která vznikla ve spolupráci s galerií Tate Liverpool a je vůbec první prezentací této významné umělkyně u nás. Představuje na pět desítek autorčiných obrazů, kreseb a soch a pokrývá sedm desetiletí tvůrčí práce umělkyně. Její experimentální filmové tvorbě je pak věnována 8. kapitola  projektu  Moving Image Department, na kterou reaguje svým site specific dílem mladý český umělec Lukáš Karbus.

Výstavu si návštěvníci můžou prohlédnout do 17. června 2018.

Spustit audio