Národní divadlo slaví 130 + 30 let Nové scény, v Mozaice byl Jan Burian

15. listopad 2013

V pondělí 18. listopadu 2013 si Národní divadlo připomene 130. výročí znovuotevření po požáru. Ve stejný den oslaví své 30. narozeniny Nová scéna ND.

Národní divadlo připravilo v rámci výročí pro své diváky mimořádný program, kterým se také zapojuje do mezinárodního projektu Noc divadel. „Výročí nám připomíná silnou vůli a touhu našich předků po vlastní kultuře. Je to více než aktuální odkaz i pro dnešní dny,“ říká ředitel Národního divadla Jan Burian.

Oslavy divákům otevřou zákulisí

Oslavy 130 let zahájí Národní divadlo i Nová scéna již v sobotu 16. listopadu v rámci projektu Noc divadel. Pro návštěvníky budou připraveny bezplatné komentované prohlídky historické budovy (od 12 do 17 hod., registrace předem je nutná na tel. 224 901 440). Komentované prohlídky proběhnou i na Nové scéně, a to od 17 a 18 hodin. Jejich součástí bude ukázka principů Laterny magiky (registrace předem je taktéž nutná).

Ve stejný den se na piazzetě Národního divadla ve 21.45 hod. uskuteční noční vernisáž výstavy 130 let Národního divadla, která připomíná významné či zajímavé události ze života divadla v uplynulých 130 letech.

Jako připomínku roku 1883 vydalo Národní divadlo ve spolupráci se společností Národní Pokladnice exkluzivní pamětní medaili. Tato limitovaná oficiální emise obsahuje úplně první vyobrazení opony Vojtěcha Hynaise na pamětní medaili a je k dostání v pokladně Národního divadla.

Ředitel Jan Burian chce založit Radu Národního divadla

02937713.jpeg

Tento nový poradní orgán chce do konce roku sestavit z byznysmenů, sponzorů ND, ale také z osobnostní z oblasti justice a vědy. „Svým vnějším pohledem by měli tito lidé pomoci při vytváření představy o lepším právním a ekonomickém fungování divadla,“ oznámil Jan Burian v ranní Mozaice. Dodal také, že orgán nebude prostředníkem mezi divadlem a ministerstvem, má pomáhat managementu a jeho členy ředitel oznámí v polovině prosince.

autoři: Petr Šrámek , Karel Kratochvíl
Spustit audio