Národní divadla zahajují novou sezónu s ambiciózními plány

5. září 2019

Národní divadlo v Praze plánuje znovuotevření budovy Státní opery, Národní divadlo moravskoslezské slavnostně vstupuje do druhého století svého fungování, zatímco do brněnské činohry přicházejí nové tváře.

Začátek sezony s novým ministrem kultury

Konec předchozí divadelní sezony a v podstatě i začátek té nové byl provázen turbulentními změnami na Ministerstvu kultury. Na post ministra byl nově jmenován Lubomír Zaorálek z ČSSD.

„Pro celý kulturní sektor je charakteristický jeden zásadní problém, a to že neprošel reformou a především reformou ve způsobu správy a financování svých institucí, jak těch státem zřizovaných, tak i regionálních. A tento úkol nyní přechází na nového ministra. Zároveň je potřeba posílit nezávislost kulturních institucí a udržet nezávislost veřejnoprávních médií," vyjádřil se ředitel pražského Národního divadla Jan Burian.

Ředitel pražského Národního divadla Jan Burian

Ředitel Národního divadla Brno doplnil, že další prioritou nového ministra kultury by měl být rozpočet na další rok. ƒ„Obávám se, že současný rozpočet je skandální, v podstatě likvidační vůči živé kultuře. Ministerstvo kultury zveřejnilo, že příští rok neotevře program na podporu profesionálních festivalů, kterými jsou kupříkladu Pražské jaro, Tanec Praha nebo festival Janáček Brno. A obávám se, že problematických záležitostí tohoto typu bude na ministerstvu více," poznamenal Martin Glaser.

Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno

Za jednu z priorit označil ministr Lubomír Zaorálek zvýšení platů zaměstnanců v kulturních institucích. Podle ředitele Národního divadla moravskoslezského Jiřího Nekvasila to ovšem klade nároky především na zřizovatele, což bývají v řadě případů právě města. „Dosavadní navyšování platů nám město Ostrava zatím pokrylo, ale nelze to pouze takto zákonně rozhodnout a nechat to na zřizovatelích, ať si to vyřeší."

Švanda dudák i Lolita

Opera Národního divadla v Praze přichází s pěti operními premiérami, mezi nimi bude i Turandot Giacoma Pucciniho nebo Švanda dudák Jaromíra Weinbergera. Ve Stavovském divadle připraví Soubor Státní opery českou premiéru Ščedrinovy Lolity podle Nabokovova románu. Dalším operu Karola Szymanowského Král Roger, v koprodukci s varšavským Teatrem Wielkim, Královskou operou ve Stockholmu a dalšími partnery.

Za činoherní tituly lze zmínit například Bernhardův Oběd u Wittgensteina nebo Sofoklova Krále Oidipa. Balet plánuje premiéry čtyři, mezi nimi i titul Gods and Dogs Jiřího Kyliána.

Jedno století Národního divadla moravskoslezského

Ostravská opera uvede ve 101. sezóně například Maškarní ples Guiseppa Verdiho, nebo Školu žárlivých Antonia Salieriho. Mrtvé město Ericha Wolfganga Korngolda zazní v Ostravě poprvé a jednu z operních premiér bude i Proces Philipa Glasse podle světoznámé stejnojmenné prózy Franze Kafky.

Čtěte také

101. sezóna činohry Národního divadla moravskoslezského se ponese ve stylu inteligentního humoru. Mimo jiné se chystá na oslavy 30. výročí sametové revoluce a do repertoáru zařadí na sklonku podzimu Odcházení Václava Havla, přičemž Gogolův Revizor je v plánu na březen 2020 – sto let od prvního uvedení v první sezóně divadla. Zatímco baletní soubor plánuje premiéry dvě – klasickou výpravnou Coppélii a večer s názvem Rossiniho karty. Soubor operety a muzikálu se zaměří například na světoznámý titul West Side Story Leonarda Bernsteina nebo muzikál Jasona Roberta Browna The Last Five Years.

Nové tváře Národního divadla Brno

Dramaturgický plán činohry s deseti premiérami poprvé sestavoval nový šéf Milan Šotek, se kterým do souboru přichází i kmenový režisér Štěpán Pácl. Mezi činoherními premiérami je například Goldoniho Mirándolína, Mayenburgův Mars, ale třeba i Lucerna Aloise Jiráska nebo Pera Markýze de Sade autora Douga Wrighta.

Tématem operní nové operní sezóny Národního divadla Brno je „hledání“, které se prolne tituly, jakými jsou Hoffmanovy povídky Jacquese Offenbacha, Růžový kavalír Richarda Strausse, Monument Marka Ivanoviće nebo Řecké pašije Bohuslava Martinů.

Spustit audio