Nařezat 1000 vánočních stromků obnáší projít zhruba 15 hektarů borových mlazin

23. listopad 2018 09:43

První vánoční stromky už vyřezávají v mlazinách pracovníci Městských lesů okolo Hradce Králové. Tím začíná příprava na jejich prodej. Větší část z letošní nabídky zhruba tří tisíc stromků bude z plantáží. Pro první borovičky se ale s lesníky vypravila reportérka Lucie Peterková do lesů u Krňovic.

V lesích nedaleko hájovny Marokánka u Krňovic jsme zastihli hajného Miroslava Štěpánka při prořezu stromků: „Začali jsme už vánoční stromky řezat. Na tisíc stromečků je jich zhruba 50 vhodných jako vánoční strom. Procházíme mlaziny a jednotlivé stromky vybíráme, aby odpovídaly představám zákazníků a udělaly na Vánoce radost."

Vánoční kapři budou dražší. Sucho snížilo hmotnost i počet ryb v nádržích

Třídění kaprů podle váhy

Letošní sucho ovlivnilo i chov ryb. Rybáři už v létě předpovídali, že ztráty budou počítat v miliónech korun. A podzimní výlovy jejich tušení potvrdily. Proto se rozhodli ryby směřující na vánoční stoly zdražit. 

A vysvětluje, podle čeho se vánoční stromky vybírají: „Určitě záleží na barvě jehličí, na pravidelnosti přeslenu, na počtu větví v přeslenech a jistě také na tom, na jakém místě v lese stromek roste. Nemůžeme uříznout stromeček, který roste samostatně na pěti metrech čtverečních. Vybíráme stromky probírkou. Nařezat 1000 vánočních stromků obnáší projít zhruba 15 hektarů borových mlazin." Takové stromky většinou lesníci řežou ruční pilou.

Podle mluvčí Městských lesů Anety Bůžkové je velký zájem o smrk ztepilý i borovici černou. Lidé často poptávají i jedle, ale těch je v hradeckých lesích poměrně málo: „Půdy v hradeckých městských lesích nahrávají spíše borovici, protože jsou chudé a písčité. Ale na těch plochách blíže k městu jsou místa, která jsou vhodná pro pěstování také jedlí. Na druhou stranu ony v minulosti hodně trpěly imisemi, takže se teď teprve postupně do lesa vracejí."

První vánoční stromky už vyřezávají v mlazinách pracovníci Městských lesů okolo Hradce Králové

Podle Anety Bůžkové letošní suché léto ale kvalitu vánočních stromků nijak neovlivnilo: „Vliv kůrovce a sucha je u nás především u dospělých porostů. Například u dospělých borovic je velký problém se suchem. U malých stromků jde o menší vliv, i když samozřejmě je tam také. Sucho ovlivní všechny stromy, ale nemusíme se bát, že by byl nedostatek vánočních stromečků."

Městské ledy zahajují prodej vánočních stromů tradičně u hájovny Marokánka 1. prosince a u Zeleného sloupku na Novém Hradci Králové se bude prodávat od 5. prosince.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související