„Napotřetí mi to vyšlo!“ Klára Kolouchová vypráví o svém výstupu na K2

14. srpen 2019

Klára Kolouchová vystoupila jako první Češka na K2. Horolezkyně po zdolání Everestu, Kančendžengy nebo Denali vystoupila (za pomoci výškových nosičů a umělého kyslíku) na druhou nejvyšší horu planety.

První pokus na K2 Kláře Kolouchové kdysi zmařila lavina, která zbourala jeden z výškových táborů, podruhé ji v roce 2016 zastavily zdravotní potíže. „Šíleně jsem to obulela, dlouho se mnou nebyla řeč, ale rozhodla jsem se zkusit štěstí do třetice,“ říká lezkyně v Casablance. Třetí pokus ohrožovalo velké množství sněhu ve vrcholových partiích, takže navzdory příznivému počasí bylo dosažení vrcholu opět ohroženo. „Šerpové se bořili do sněhu po půli prsou,“ říká s tím, že se na druhý pokus výpravě zadařilo až díky nové energii, kterou do base campu vlil nově příchozí lezec Nirmal Purja se svým týmem v rámci Project Possible.

Klára Kolouchová během jednoho ze svých výstupů (archivní foto)

Kančendženga a K2 v jednom roce

V rámci příprav a aklimatizace se Kláře Kolouchové podařilo letos před K2 vystoupit ještě na jednu osmitisícovku. „Kančendženga byla skvělý trénink a hrozně mi prospěla. Necítila jsem na sebe žádný tlak. Vrchol jsem brala jako něco navíc, za odměnu,“ říká k tomu horolezkyně. Lezla na horu s mexickou kolegyní. „Už jen to, že mám v expedici ženu, parťačku, všechno výrazně zpříjemní. Byly jsme spolu ve stanu, měly jsme s sebou rtěnku a ve výpravě najednou byly věci, které v tom čistě mužském světě lezení jinak chybí.“ Klára Kolouchová také přiznává, že pomýšlí na Korunu Himálaje, tedy vylezení všech 14 osmitisícovek.

Bez kyslíku je to na osmitisícovkách podle mě zbytečný risk

„Používat nebo nepoužívat kyslík na osmitisícovkách pro mě není vůbec otázka, jestli ano nebo ne,“ říká Klára Kolouchová k metodám výstupu. Na K2 používala kyslík od hranice cca 7500 metrů. Horolezci spoléhající na klasický alpský způsob lezení totiž pomoc v podobě fixních lan, připravených Šerpy, výškových nosičů a umělého kyslíku příliš neuznávají. „Priorita je bezpečnost. Moje, lidí kolem mě. I tak pokouším štěstí strašně moc, navíc jako ženská se hůř prokrvuji, což se s kyslíkem velmi zlepší,“ má v této věci jasno Kolouchová. Na vrcholu K2 stanula ve 4:05 pákistánského času po výstupu Abruzziho hřebenem. 

Poslechněte si celý rozhovor s Klárou Kolouchovou o jejích výstupech na Kančendžengu, K2 a další hory. Pusťte si kompletní záznam pořadu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.