Nakoukněte pod vibrující víko undergroundu. Kdo ovlivnil tvůrčí proud Evy Turnové a Tobiáše Jirouse?

6. srpen 2021

Jakými cestami se kapely The Plastic People of the Universe, DG 307 nebo Šílenství Mejly Hlavsy propsaly do současné tvorby dvou umělců, Evy Turnové a Tobiáše Jirouse?

Underground, to co je skryté v podzemní. V Česku se tato „druhá kultura“ vyznačuje specifickou literární tvorbou i hudbou, která měla svými texty blízko k poezii doby. Mezi nejvýraznější zástupce undergroundové hudby patří The Plastic People of the Universe nebo DG 307. S těmito kapelami je spjata i Eva Turnová, ačkoliv původně studovala jazyky a mimo jiné přeložila knihu Marka Vonneguta Expres do ráje, zakotvila ve světě hudby. Tato baskytaristka a skladatelka hrála nejen v kapele The Plastic People of the Universe a DG 307, ale i v kapelách Šílenství Mejly Hlavsy nebo Zbytky charismatu, dnes vystupuje s vlastní kapelou Eturnity.

Do undergroundu patří i právo na konfrontaci nebo kritiku.
Eva Turnová

Během rozhovoru Eva Turnová zmiňuje, co pro ni znamená underground a vzpomíná i na osobnosti, které sehrály klíčovou roli v její hudební kariéře. To, že má neobyčejný smysl pro pointu i detail, dokazuje ve sloupcích, které vysílá Český rozhlas Plus. V autorském pojetí se s nimi lze setkat i při čteních, které sama hudebně doprovází.

Doma je underground

Se životní dráhou Evy Turnové se protíná i cesta Tobiáše Jirouse, tito dva všestranní umělci se setkali ve zmíněné kapele DG 307. Tobiáš Jirous je syn básnířky a kunsthistoričky Věry Jirousové a filozofa Jiřího Němce, společné příjmení s Ivanem Martinem Jirousem není dílem náhody, ale důsledkem zápisu I. M. Jirouse jako otce v rodném listě.

Tobiáš Jirous a Anna Luňáková v ArtCafé, které omílá spodní břehy kultury

„Underground je pro mě něco, do čeho jsem vyrůstal. Myslel jsem si, že takový je svět, nepřišlo mi to divné. To, co mi přišlo divné, byla spíše normalizační popkultura. Nechápal jsem, proč třeba nějací starší kluci zpívají o holkách ze školky,“ vysvětluje s úsměvem Jirous.

Tobiáš Jirous vypráví také o svých hudebních začátcích, vzpomíná i na kapelu Juniors. V pořadu ostatně zazní raritní demonahrávka Nočním městem, která se do éteru dostává poprvé. Jirous zároveň prozrazuje, že s kapelou Hifi Heroes po dvaceti letech připravují vylepšenou i obsahově bohatší verzi eponymního alba.

03288580.jpeg

 

Chci psát o věcech, které jsou pro mě těžké.
Tobiáš Jirous

Vedle hudební tvorby se Tobiáš Jirous věnuje také psaní. Jeho první básnickou sbírku redigoval Egon Bondy, kterému Jirous, jak sám říká, dával číst své prvotiny. Věnuje se ale i próze a publicistice. V jeho textech nalezneme ozvěny undergroundové minulosti, přítomnosti a snad i budoucnosti.

V ArtCafé uslyšíte i tematickou hudbu, za jejím výběrem stojí Anna Kolářová. Zazní například skladby od DG 307, Eturnity nebo demonahrávka Nočním městem, kterou na vypáleném CD nedávno objevil Tobiáš Jirous.

Spustit audio

Související