Nahrávací britská společnost 4AD symbolizuje změny v populární hudbě posledních čtyř dekád

9. duben 2021

Společnost 4AD představovala v osmdesátých letech jeden z nejprogresivnějších nezávislých labelů, dnes tato etablovaná značka slaví čtyřicet let od svého založení.

4AD oslavuje své výročí povedenou kompilací Bills & Aches & Blues. Tuto nezávislou společnost, která dnes vydává věhlasná popová jména jako Grimes, St. Vincent nebo The National, založil v roce 1980 Ivo Watts-Russell. Velice důležitou složkou labelu se stal výtvarník Vaughan Oliver. Právě jeho vizuální charakteristika byla pro 4AD po mnoho let naprosto typická a bezpochyby i díky ní se z vydavatelství stal takový kult.

Původně se strategie 4AD soustředila hlavně na britské nezávislé umělce – Bauhaus, Cocteau Twins nebo The Wolfgang Press, v druhé polovině osmdesátých let pak vydávala také zajímavá jména americké alternativy jako Pixies nebo Throwing Muses. V roce 1999 Ivo Watts-Russell label prodal společnosti Beggars Banquet, ale estetika i myšlenkové podloží značky zůstaly více méně zachovány. Během dalších let se v katalogu společnosti objevila důležitá jména jako Bon Iver, The National, TV on the Radio nebo Blonde Redhead. Label 4AD zároveň nikdy nerezignoval na pátrání po aktuálních nadějích – viz nedávné objevy Tkay Maidza nebo Dry Cleaning.

Narozeninová kompilace

Label 4AD dovršil loni čtyřicet let od svého založení, hlavní oslavy ale přišly kvůli zpoždění způsobeného pandemií koronaviru na řadu až letos. Kompilace Bills & Aches & Blues shrnuje slavné hity od skupin jako Pixies, The Birthday Party, Cocteau Twins nebo Deerhunter, ovšem tentokrát v podání interpretů a skupin vyskytujících se v současném katalogu labelu. Nové verze se velice často od těch originálních výrazně odlišují.

Povedenou výroční kompilací label přirozeně navazuje na své aktivity z osmdesátých letech, aktuální počin může svým charakterem připomenout například kultovní nahrávky projektu This Mortal Coil. V ArtCafé zazní také ukázka jedné z nejdůležitějších nahrávek, kterou label 4AD vydal. Tato ukázka pochází ze sbírky bulharského folklóru, která vyšla pod názvem Le Mystère Des Voix Bulgares v roce 1986. Závěr pořadu pak bude patřit umělkyni Amelii Siba, ta bude hostem ArtCafé v úterý 11. května.

Pořad připravil: Michal Pařízek
Spustit audio

Související