Nadějný hokejista mohl díky kladenským Rytířům trénovat i v době, kdy jeho vrstevníci nemohli

16. červen 2021

Matyáš Šapovaliv začal loni v šestnácti letech jako dorostenec trénovat za A-tým kladenských hokejových Rytířů. Trenéři mu kvůli jeho nadání dali šanci. Spolu s profesionály mohl trénovat i v době, kdy jeho vrstevníci na led kvůli pandemickým opatřením nemohli.

„Kdybych byl v dorostu nebo juniorce, soutěže by se stoply, nebyl by prostor na trénink. Samozřejmě někdy dostávám trošku kouř, protože jsem mladý, ale jsem rád, že jsem dostal šanci,” svěřil se Matyáš, který sní o NHL.

„Mým snem je podívat se do NHL a zahrát si tam zápas," říká vytáhlý 189 cm vysoký centr kladenských Rytířů.

K tomu, aby se Matyáš stále zlepšoval, má v Kladně ideální podmínky. Jen těžko by hledal v jiné kabině věhlasnější spoluhráče. Mimochodem v týmu dospělých debutoval v 16 letech a 7 měsících, tedy zhruba ve stejném věku jako Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec, Michael Frolík nebo Jakub Voráček.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.