Naděje, víra a práce. Povídky členů brněnské Literární skupiny

7. únor 2021

Na podzim loňského roku jsme si připomněli sté výročí založení avantgardního sdružení Devětsil. Nesměle, stranou pozornosti se letos ke stovce hlásí jeho tehdejší souputnice Literární skupina, která vznikla 2. února 1921. Na Vltavě ji připomínáme povídkovou tvorbou jejích členů – Lva Blatného, Čestmíra Jeřábka, Bartoše Vlčka, Josefa Chaloupky, Zdeňka Kalisty, Josefa Knapa, Miloslava Nohejla a Karla Hradce. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Literární skupina se zrodila z kroužku přátel, kteří se v prvních poválečných letech scházeli v brněnské kavárně Slavia nebo u literárního kritika a dramatika Františka Götze, programového mluvčího skupiny, který byl tehdy úředníkem zemské školní správy. Byli to Lev Blatný (otec básníka Ivana Blatného), Čestmír Jeřábek, Bartoš Vlček, Josef Chaloupek, Dalibor Chalupa a Bohuš Stejskal. Hned po založení měla Literární skupina přibližně dvě desítky aktivních členů. Patřili k ní například A. M. Píša, Miloš Jirko, Josef Knap, Miloslav Nohejl, Zdeněk Kalista, Svata Kadlec nebo Karel Hradec. Krátce byl jejím členem i Jiří Wolker.

Literární skupina, která je dnes spojovaná s první vlnou českého expresionismu, vznikla jako volné literární sdružení bez vyhraněného programu. Ve svých spolkových stanovách uvádí, že chce probouzet zájem veřejnosti o literární umění na Moravě, zejména o jeho „mladé proudy“, aktivně se zapojovat do aktuálního kulturního dění a konečně i „dbáti hmotných zájmů československých spisovatelů, zvláště moravských“.

Nespornou devizou Literární skupiny byla možnost vydávat vlastní časopis. Bartoš Vlček pro něj původně navrhoval název Vzplanutí. Časopis ale nakonec dostal název Host, který odkazuje k básnické prvotině Jiřího Wolkera. Časopis vycházel jako měsíčník až do roku 1929, kdy skupina zanikla. Host byl významnou publikační platformou jak pro tvorbu členů skupiny, tak pro tvorbu spřízněných literátů nejmladší generace, například z okruhu Devětsilu.

V úvodním čísle druhého ročníku Hostu v roce 1922 vyšel manifest Literární skupiny nazvaný Naše naděje, víra a práce. Autor textu, František Götz, se v něm přiklání k etickému socialismu, humanismu, píše o revoluci lidských srdcí, jejíž cílem je „velké kosmické sbratření lidstva“. Ne všichni ale přijali společný program za svůj. Pro Jiřího Wolkera byl důvodem k odchodu z Literární skupiny. V dopise A. M. Píšovi si stěžoval: „Obsahem programu (pokud jsem to mohl při zběžném přečtení pozorovat) je stará brněnská opatrnická dvojakost: utopický socialismus, který proti Marxově materialismu vyzvedá ,hodnoty duchovní‘, touha po harmonii kosmu a jiné krásné a obojaké fráze.“

Jako připomínku stoletého výročí Literární skupiny nabízí vltavská řada Povídka v prvním únorovém týdnu malou rozhlasovou antologii z povídkové tvorby jejích členů. Uslyšíte drobné prózy Lva Blatného, Čestmíra Jeřábka, Bartoše Vlčka, Josefa Chaloupky, Zdeňka Kalisty, Josefa Knapa, Miloslava Nohejla a Karla Hradce, které publikovali na stránkách časopisu Host ve 20. letech nebo v povídkových sbírkách z tohoto období.

Karel Hradec: Lampa, Josef Chaloupka: Vězeň
Účinkují: Jan Holík, Vladimír Pokorný
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 3. 2. 2021
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Čestmír Jeřábek: Dobrodružství
Účinkuje: Jiří Kalužný
Připravili: Nella Mlsová, Jan Dvořák
Režie: Pavel Krejčí.
Natočeno v královéhradeckém studiu Českého rozhlasu v roce 2009.

Josef Knap: O studentu Janovi
Účinkují: Marek Adamczyk, Kamila Šmejkalová
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 5. 2. 2021
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Miloslav Nohejl: Holič
Účinkuje: Jan Holík
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 6. 2. 2021
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Bartoš Vlček: Nepřítel, Zdeněk Kalista: Legenda nejprostší
Účinkují: Kamila Šmejkalová, Jan Holík
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 7. 2. 2021
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.