Nač se lze těšit na Jiráskově Hronově

2. srpen 2002

Festival, který bývá nazýván Mekkou amatérských divadelníků, znovu otevírá dveře svého přijímacího střediska. Už včera, 1. srpna, se sem nahrnuly dvě stovky mladých lidí, kteří začali pracovat v jedenácti seminářích. Při atraktivní nabídce různých témat i lektorů je zajímavé, že jako první byla naplněna kapacita třídy, která se bude věnovat jevištní řeči. Vypadá to, že mladá divadelnická generace je schopná sebereflexe.

Zdá se, že divadelní žeň, kterou diváci zhlédnou, by mohla být zajímavá. Mezi odborníky, kteří hodnotili výběrové národní přehlídky činoherního i hudebního divadla FEMAD v Poděbradech a Divadelní Třebíč, se proslýchá, že tolik zajímavých inscenací, kolik se objevilo letos, za posledních deset let ještě nezažili. Z jeviště se opět hovoří obrazným jazykem o tématech, která diváky bytostně zajímají.

Množstvím kvalitních inscenací, které se snažily o adresnou výpověď a zaujaly divadelností i svým viděním světa, překvapil i letošní festival mladého a autorského divadla Šrámkův Písek. Naopak hronovští diváci neuvidí ani jediný soubor z rakovnické Popelky, přehlídky divadla pro děti. Neurodilo se. Z nabídky venkovských souborů, které v poslední době dost často sahají po zábavních, i poněkud pokleslých titulech, programová rada vybrala jediné, zato prý velmi slibné představení. Divadlo bratří Mrštíků z jihomoravských Boleradic, které před pěti lety výrazně zabodovalo inscenací Roku na vsi, přijede s osobitou adaptací, jak naznačuje podtitul, Shawova Pygmalionu "aneb My Fair Lady ze Zelňáku". Z Loutkářské Chrudimi byl na Jiráskův Hronov nominován soubor, který je v českém loutkářství už třicet let synonymem kvality - svitavské Céčko s inscenací Slon. Diváci se mohou těšit i na tři zahraniční divadla. Theater Apron z Halle představí svébytné zpracování Büchnerova Woyzecka, ze Slovenska svou poslední autorskou inscenaci Potkan aneb Nie sme žiadni kanibali přiveze Dušan Vicena s trnavským Diskem. Poprvé na Hronově vystoupí tanečně pohybové divadlo z chorvatského Sisaku, jehož reminiscence na válku formou rodinného alba zaujala už na několika významných evropských festivalech jak vzrušujícím příběhem, tak precizní hereckou prací pohybově vybaveného kolektivu a výraznou výtvarnou složkou.

Z inscenace svitavského Céčka Slon

Jenže mnozí zájemci o divadlo se nedostanou do Hronova na celých osm dní, proto jsem požádala dr. Strotzera z pražské Artamy, která má na starosti programovou přípravu festivalu, aby mi řekl, které dva dny festivalu by doporučil svým kamarádům. Zdráhal se, že každý den bude k vidění dost zajímavého, ale poté přece jen prozradil, co asi bude nejbližší jeho osobnímu divadelnímu vkusu: "Nejspíš čtvrtek a pátek, 8. a 9. srpna. Těším se, že znovu uvidím Zborníkovu inscenaci Na druhé straně řeky, kterou připravil s Divadelním klubem Jirásek z České Lípy. Je to široké plátno, lidsky hluboké a přitom zábavné. Pak je tu Kohoutova hra August, August, která je v textu trochu konstrukcí, ale soubor PIKI z Volyně z ní udělal živé divadlo postavené na výborných hereckých výkonech - ty jsou ostatně příznačné i pro Českolipské. A jsem zvědav, jak bude po několika měsících od krajské přehlídky vypadat Divadlo PoHrdobci z České Kamenice, které nově nahlédlo Ioneskovu Plešatou zpěvačku ve vysoké herecké a výtvarné stylizaci, dokonce s domyšleným příběhem, jehož vyústění proti textu posunuli adekvátně proměnám světa. Ale každý den bude na co koukat."

Jiráskovo divadlo v Hronově
autor: Vítězslava Šrámková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.