Na Západočeské univerzitě v Plzni se vyučuje i o prázdninách. Začaly letní školy

9. červenec 2018 08:30

Francouzštinu, Italštinu, ale také automobilový design nebo současný tanec. I tyhle obory nabízí letošní Letní školy na ZČU v Plzni. Úvodní třítýdenní kurzy začínají právě dnes.

Letních škol je celkem devět. Dnes začínají dvě, a to mezinárodní jazyková letní škola a Art Camp, kde se vyučují umělecké obory. Je určený pro veřejnost včetně začátečníků, pro studenty i zralé umělce a připravuje také ke studiu umění na vysokých uměleckých školách.

Letos nabízí 35 uměleckých kurzů pod vedením pedagogů pořádající fakulty designu a umění a hostujících umělců z celého světa.  Nabízí například pohybový kurz současného tance nebo různé disciplíny stále populárnějšího nového cirkusu.

Dále třeba kurz zaměřený na tvorbu módních doplňků nebo to, jak vzniká science-fiction návrh pro film. Mezi letošními kurzy jsou také dvě novinky. Arts management, tedy, projekty a podnikavost a také digitální malba.  

Škola s mezinárodním rozměrem

Do letní školy na ZČU v Plzni se přihlásilo téměř 900 studentů z několika zemí světa. Úvodní kurz budou navštěvovat třeba studenti z Tchajwanu, Japonska, Číny, Ruska, Bulharka či Velké Británie. A mezinárodní zastoupení mají také lektoři.

Přednášet bude například Kurt van der Basch - kanadský umělec, který řadu let žije v Praze. Je to autor storyboardů a koncepčních ilustrací pro řadu Hollywoodských filmů, třeba pro některé díly Hvězdných válek, pro filmy Atlas mraků nebo Iluzionista. Dalším vyučujícím je mexický umělec, který si říká Chema Skandal a další lektoři.

Zbývající letní školy odstartují v průběhu prázdnin. Například Juniorfel - kurz pro zájemce o elektrotechniku. V nabídce je i týden letní informatiky pro dívky, kybernetické soustředění, letní škola virtuální reality, nebo jakési nahlédnutí do světa ekonomických věd nazvané Homo ekonomikus.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio