Na zámku v Českém Krumlově najdete unikátní Václavské sklepy zvané Město pod městem

4. leden 2019
Česko – země neznámá

Skotský Edinburgh na to láká turisty. Stejně Řím, nebo třeba Brusel. Řeč je o prastarých ulicích měst, které se během staletého vývoje ocitly postupně v podzemí a staly se tak z nich podzemní chodby. V Česku něco takového také najdete, ovšem v menší míře. V Českém Krumlově. Mají tam zámecké Václavské sklepy.

Pokud bychom měli stroj času a dostali se díky němu do středověkého Českého Krumlova, asi bychom ho vůbec nepoznali. Na místě dnešního zámku stál mohutný gotický hrad. Ze západu ho kryl hradní příkop s hláskou a vstup do něj byl možný po padacím mostě. Dnes na stejném místě najdete renesanční budovu s průchodem na čtvrté zámecké nádvoří. Ale středověké opevnění nezmizelo úplně. Zbytky hlásky, příkopu a ulice můžete spatřit v zámeckém podzemí.

V polovině 15. století totiž nechal tehdejší majitel zámku, Oldřich z Rožmberka, celé předhradí zakrýt klenbou a tu částečně zasypat hlínou. Na nově vzniklé rovné ploše se pak vystavělo jedno ze zámeckých křídel. Zakrytá ulice se proměnila v zámecký sklep. I ten byl pak různě přestavován a upravován a v současnosti tak má tři patra. Některá místa ale dodnes víc vypadají jako ulice, než jako sklepení.

Sklep sloužil především pro skladování potravin a vína. Podle pověsti v něm měl být dvakrát vězněn český král Václav IV. I když to nemůže být pravda, protože za jeho života na místě sklepení byla právě nadzemní komunikace. Přesto se dodnes prostorám říká Václavské sklepy.

V současnosti jsou ve sklepích pod patronací Agentury českého keramického designu pořádány mezinárodní výstavy keramické tvorby. V prostorách se rovněž nachází stálá expozice krumlovského sochaře Miroslava Párala. Otevřená je celoročně, mimo sezónu jen od pátku do neděle, v sezóně pak každý den. Některé skulptury znázorňují násilnou a explicitní tématiku, je proto dobré dopředu uvážit případnou návštěvu s dětmi.

autor: Filip Černý
Spustit audio