Na Václava Havla a jeho Pižďuchy vzpomíná Iva Pecháčková

22. prosinec 2011

„Když potřebuje pižďuch někomu pomoci, například když chce, aby jeho neteř, která neumí říkat hlásky B, D, F, G, H, M, N, R, S a Z, udělali učitelkou mluvení, vezme telefon a zavolá jinému pižďuchovi, který rozhoduje o tom, kdo bude učit mluvení, a ten to zařídí.“

Telefonem pižďuch všechno řídí a telefonem je sám řízen, telefonem radí a telefonem přijímá rady, telefonem pomáhá jiným pižďuchům a telefonem pomáhají jiní pižďuchové jemu,“ píše Václav Havel ve svém jediném textu určeným dětem nazvaným stručně a výstižně Pižďuchové.

I v něm ale především vyjadřuje morální apel; jde totiž o podobenství, které varuje před lidmi zlé vůle a bezpáteřními prospěcháři. Z hlediska klasických žánrů dětské literatury se ale jedná spíše o schválnost či poťouchlost. Text z roku 1974 vydalo v roce 2003 s ilustracemi Jiřího Sopka nakladatelství Meander v edici Modrý slon.

Ivana Myšková si s nakladatelkou Ivou Pecháčkovou povídala o okolnostech vzniku knižních Pižďuchů.

Závěrem vás upozorňujeme na digitální archiv mnoha textů Václava Havla, který najdete na webových stránkách Knihovny Václava Havla, včetně Pižďuchů.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio