Na světě jsou první letošní králíčci, přitom venku ještě leží sníh. Lyžuje se i na Prostějovsku

21. únor 2018
Kraj na dlani

Modely hranických památek, první letošní mláďata králíků, společenské události. I tento týden vás seznámíme s pestrým děním v regionu.

V domku ve Středolesí na Hranicku má své království modelář Stanislav Miloš a právě tam vás vezme Jana Zemková. Jeden z koutů obývacího pokoje zabírá pracovní stůl, na kterém před pár lety vznikl model hranického zámku. Po krátké pauze pak k němu přibylo i historické centrum města. Z velké části už je nový model hotový a můžete ho vidět v muzejní expozici přímo na zámku. Při pohledu na dokonalé zpracování se ani nechce věřit, že k výrobě modelu Stanislav Miloš použil obyčejné krabičky od čaje.

O první letošní mláďata už pečují chovatelé králíků, manželé Věra a Radomír Vitáskovi z Dlouhomilova na Šumpersku. Daří se jim, v kopcích pod Jeseníky chovají mimo jiné i velmi vzácné plemeno japonských králíků. Mirek Kobza se vypravil přímo do jejich králičího království a řeč bude nejen o chovu, ale také o jídle.

Do Mateřské školy v Tovéři na Olomoucku dochází 25 dětí ve věku od tří do šesti let. S mikrofonem se za nimi vypravila Dita Vojnarová. Program mají ve školce nabitý. Hned ráno si stihnou zacvičit a pohrát, při svačině pak ti starší pomáhají mladším. Následuje pracovní činnost zaměřená na určité téma, tento týden jsou to Zimní olympijské hry v Koreji. Po desáté hodině se pak vydávají pod dohledem paní učitelek na procházku. Tu prý mají ze všeho nejradši.

Doloplazy najdete v mikroregionu Němčicko na Prostějovsku. Působí tam mimo jiné spolek Místní ženy, který se významně podílí na kulturním životě obce. Je to pět žen, které se rozhodly svůj volný čas vyplnit aktivitami pro druhé. Po celý rok pořádají různé akce, o kterých Petře Ševců řekla víc členka sdružení Dana Sypková.

Když je v zimě dobré počasí a dost sněhu, tak se dá lyžovat i na Prostějovsku. V lyžařském areálu v Kladkách na Konicku připravují na neděli tradiční závod Kladecká lyže. Na sportovní událost vás pozve Jiří Křeček, předseda pořádajícího Sokola Kladky.

autoři: Jana Zemková , Miroslav Kobza , Petra Ševců , Dita Vojnarová , Aleš Spurný , Pavel Juráš , mid
Spustit audio