Na školu klademe obrovský důraz, říká ambasador fotbalových akademií Poborský

10. duben 2016

Mladí fotbalisté v Česku jsou teď při zápasech sledovanější než obvykle. Talentované školáky pozorují totiž trenéři nových akademií, které si stahují ty nejlepší hráče v jednotlivých krajích. Výběr provázejí velká očekávání a někdy také obavy rodičů.

Talentovaných fotbalistů běhá po republice stále dost, ale jen málokterý z nich bude mít to štěstí, že se dokáže střílením či chytáním gólů uživit.

Drtivá většina současných školáků bude závislá na tom, jestli se naučí cizí jazyk, ovládat počítač nebo třeba stavět dům. A tak to dost často vnímají i rodiče dětí, takže jsou v případě zájmu akademií opatrní.

Na jednom ze setkání rodičů se zástupci fotbalových akademií v Ústeckém kraji je vidět, že tato otázka přítomné v sále zajímá. Otcové či matky dětí mají často pocit, že musí být běžné vzdělání šizeno na úkor fotbalu či sportu, kterého je od časného rána hodně.

„Nechceme, aby to bylo klišé, ale na školu klademe obrovský důraz," říká ambasador fotbalových akademií pro děti od třinácti do patnácti let v Česku a bývalý úspěšný reprezentant Karel Poborský.

Probírané učivo, předměty, počty hodin, to všechno musí být stejné nebo hodně podobné ať už jde o fotbalovou nebo běžnou základní školu.

Čtěte také

„Chceme, aby ty děti prošly normálním vývojem a aby z nich byli lidé, kteří se důstojně zařadí do společnosti," vysvětluje vicemistr Evropy z roku 1996.

Může vycházet ze zkušeností z Plzeňska či Vysočiny, kde už speciální třídy fungují. A podobné by to mělo být i v dalších krajích, které se od září přidají.

„Zatím se to stalo ve dvou, třech případech. Hráči jsou v úterý, ve středu vyjmuti ze sportovního programu, mají svého individuálního učitele, se kterým makají na tom, aby se dostali na svůj standard. A až poté jsou vráceni do tréninkového procesu, což je pro ně velká motivace," dodává Karel Poborský.

autoři: jpa , jkn
Spustit audio