Na skok k protinožcům

3. leden 2003

Uprostřed pražské zimy bez sněhu se Pražanům nabízí malý výlet do exotické Indonésie v podobě výstavy, kterou připravilo Národní muzeum. Expozice složená z různých běžných i rituálních předmětů, artefaktů, zbraní a fotografií má dvě části. Jedna je věnována Nové Guinei, druhá se nazývá Siberut. Výstava má také svůj doprovodný program: ještě tři lednové úterky se tu konají přednášky a na 18.-19. ledna je připraven "Indonéský víkend" spojující přednášky a promítání filmů.

Výstava "Tajemná Indonésie" nám představuje oblast obydlenou přírodními národy, jejichž zvyky, zjev, šamanské a léčebné praktiky jsou opravdu tajemné nebo alespoň velmi překvapivé. Vystavené předměty jsou dostatečně okomentovány, jinak bychom stěží rozpoznali například v něčem jako badmintonové pálce praktické struhadlo na kokos a v parádní pletené kabelce košík, ve kterém se na noc zavěšují před divou zvěří slepice na strom.

Fotografie z výstavy

Kromě podobných předmětů denní potřeby nás určitě zaujmou ochranné amulety, které domorodci s oblibou vyrábějí z poněkud morbidních předmětů jako jsou opičí či lidské lebky. Máte-li vyřezávanou lebku pod polštářem, nemusíte se bát v noci zlých duchů. Překvapivé je také použití mohutných tropických semen. Jsou tu z nich vyrobené ochranné štíty, brnění a nákrčníky. Obdivovat můžeme také krásu naivních ozdob totemů a štítů. Součástí expozice je "vybudovaný" prales s visutým mostem, chatrčí a mumií. Nepřehlédnutelné jsou impozantní barevné fotografie (až 200x120 cm) velmi barevných domorodců. Jejich oděvem je často jen pomalované tělo, ozdoby z kostí a rajčího peří a tykev na přirození. Inu, jiný kraj a jiné klima.

Nutno ještě dodat, že část nazvaná Nová Guinea - Tamtamy času je dílem kolektivu slavných cestovatelů J.Hanzelky a M.Zikmunda. Materiál, který zde nasbírali v 60. letech nikdy nesměl být zveřejněn. Nyní se ve spojení s dokumenty spisovatele M.Stingla a fotografa R. Švaříčka konečně zrodil velkolepý projekt v podobě této výstavy, a také rozsáhlé obrazové publikace.

Výstava v Národním muzeu potrvá do 26. ledna. Doprovodný program je uveřejněn zde.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.