Na sever! s Janem Burianem tentokrát o dobývání Islandu

13. květen 2012

Po celý Severský rok, každý všední den zve písničkář Jan Burian posluchače Vltavy za skandinávskými hudebníky, básníky a spisovateli. V tomto týdnu bude vyprávět o českých "dobyvatelích" Islandu.

Svědectví českých autorů, kteří se dostali na Island ve 20. století, se už méně než starší zprávy zabývají mytologií a podivnostmi a více se snaží této zemi porozumět. Informačně cenné a literárně kvalitní jsou Islandské dopisy diplomata, poúnorového emigranta a spisovatele Zdeňka Němečka. Přírodovědec Emil Hadač nás vede Islandem s geologickou výpravou. Čeští stavbaři budovali na Islandu silniční tunel v neuvěřitelně tvrdých podmínkách.

Posluchači Vltavy si vzpomenou, že na Islandu působil český dirigent Václav Smetáček, který zde – rovněž v nesnadných podmínkách – uvedl Smetanovou Prodanou nevěstu v islandštině. Na závěr týdne Jan Burian otevře poetickou zprávu o putování po Islandu, kterou napsala jeho matka, herečka Zuzana Kočová, která se na ostrov vydala ve svých 60 letech, kdy přišla o možnost pracovat v divadle. Ti všichni svým způsoben Islandu dobyli.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.