Na scénu! Na Šrámkově Sobotce koketují s divadlem

4. červenec 2019

Od 29. června do 6. července probíhá festival českého jazyka, řeči a literatury, Šrámkova Sobotka. Tématem 63. ročníku festivalu je dialog mezi textem a divadlem. 

Téma festivalu vzniká ve společné diskuzi desetičlenného výboru. “Důležité je, aby téma propojovalo jednotlivé programové linie,” upřesňuje ředitelka festivalu Eva Marková a dodává, že silným impulzem byla pro přípravný výbor snaha dostat do letošního ročníku více hravosti. I proto zvolili akcent na divadlo. 

V Sobotce letos vsází na hravost

Programové schéma festivalu  je velice pestré. V Sobotce můžete navštívit přednášky, výstavy, filmové projekce, představení, koncerty, recitace a přihlásit se také do dílen. V mnohém se organizátoři drží vyzkušených formátů, ale nově obohacují programovu strukturu o scénická čtení. 

Příští ročník by měl být věnován folkloru a lidovosti. Vidíme v tom i odkaz ke slavnostem, které stály u vzniku festivalu.
Eva Marková

Na festivalu jsou i dílny pro děti je jich přihlášeno celkem 50. Organizátoři to viděli jako určitou nutnost, protože rodiče dětí se účastní tvůrčích dílen a aby mohli na festivalu být, bylo třeba dětem nabídnout kvalitní program.

Mezi účastníky se již tradičně objevují studenti a také místní. Kouzlo Šrámkovy Sobotky je tedy i v tom, že vytváří prostor pro setkání odborné a neodborné veřejnosti, místních i přespolních. Všechny spojuje chuť se věnovat literatuře a jazyku to vše v příjemném prostředí Českého ráje. Celkově festival v Sobotce navštíví několik stovek lidí, 200 z nich je ubytovaných, další se objeví na večerních divadelních představeních a jiných akcích festivalu. 

Letošní novinka: scénické čtení

Dramaturgyně programové linie scénických čtení, Barbora Kunstovná, oslovila ke spolupráci 4 pražské alternativní soubory: D21, OldStar, Divadlo X10 a A Studio Rubín. Režisér Tomáš Staněk například uvedl text Jaroslava Rudiše Český ráj na fotbalovém stadionu. Další čtení se odehrají na zámku Humprecht a v Městském parku.

Festival uvede jako scénické čtení i nově přeložený text Gerhildy Steinbuch. “Je to pohádkový úlet do pohádkových sfér, ve kterých si postavy ujedou na podobách kolonialismu,” uvedla režisérka Ewa Zembok o textu a dodává, že Steinbuch pracuje s více žánry a text působí spíše jako pásmo sociologicky filozofických teorií.

Dobře namíchaný koktejl tradičního a experimentálního 

Klasickou programovou linií jsou tvůrčí dílny. Letos organizátoři otevřeli 6 hlavních dílen a to kritické psaní, fyzické básnictví, překlad z němčiny a angličtiny, umění rozhovoru, autorská tvorba a autorské psaní pro divadlo. V ArtCafé představili s humorem své dílny  Tereza Verecká a Stanislav Suda. Oba dva se shodně zaměřují na autorskou tvorbu. Dramatička Tereza Verecká experimentuje se svými frekventanty u stolu a snaží se přijít na to, co znamená dramatický text a co podporuje dramatičnost textu. Stanislav Suda zase ve své dílně ponechává prostor experimentu a bádání. S účastníky ohledává takové situace, ve kterých dojdou nápady a koncepty. 

Poslechněte si celý záznam živého vysílání ze Sobotky – a to včetně hudebního doprovodu. Hudbu tentokrát pro ArtCafé připravil Tomáš Tkáč, který společně s Alžbětou Trusinovou, se kterou tvoří hudební duo s názvem něco něco, v ArtCafé na závěr zahrál naživo. Dále v pořadu zazněly ukázky z dalších projektů obou umělců: Neřvi mi do ucha Alžběty Trusinové a PRIS Tomáše Tkáče.

Šrámkova Sobotka
63. ročník: 29. 6.–6. 7. 2019
Na scénu! Text a divadlo v dialogu

 

Spustit audio

Související