Na rozhlasovém jevišti uvedeme Neznámou ze Seiny Ödöna von Horvátha

Poslední z řady listopadových premiér, které ke končícímu Roku německého jazyka na Vltavě dramaturgie rozhlasových her připravila, je Neznámá ze Seiny rakouského dramatika Ödöna von Horvátha. Autor ji napsal na začátku třicátých let 20. století a do této neklidné a tísnivé doby hospodářské krize před nástupem fašismu taky děj své hry zasadil. Inspiroval se populárním fenoménem své doby – maskou Neznámé ze Seiny, o níž se věřilo, že je posmrtnou maskou mladičké sebevražedkyně, která se utopila v Paříži koncem 19. století.

Na začátku 20. století se stala populárním fenoménem své doby maska Neznámé ze Seiny. Dívčí, ještě skoro dětský obličej se zavřenýma očima a tajemným úsměvem zdobil nejprve ateliéry evropské bohémy. Ve dvacátých a třicátých letech, kdy jeho popularita dosáhla v Německu a ve Francii vrcholu, se stal oblíbenou ozdobou i těch nejobyčejnějších domácností.

Všeobecně se mělo za to, že jde o posmrtnou masku mladičké dívky, která si vzala život skokem do řeky. Tělo děvčete bylo vystaveno v pařížské márnici v naději, že bude mrtvá identifikována, její totožnost však zůstala neznámá. Pomocník v márnici, kterého dojala dívčina krása, prý sňal její posmrtnou masku. Uchvátil ho zvláštní, líbezný úsměv, o kterém se skoro nechce věřit, že ho do tváře děvčete mohla vepsat smrt. Odborníci z řad lékařů později upozorňovali, že obličej utopené by nemohl mít tak ostré rysy, jako má maska, a příběh Neznámé ze Seiny byl několikrát zpochybněn, ale legenda už byla na světě a začala si žít vlastním životem, především ve francouzské a německé literatuře.

02490622.jpeg

Ödöna von Horvátha na námět poprvé upozornila herečka a spisovatelka Hertha Pauli, se kterou se dramatik přátelil. V roce 1931 vydala v Berliner Tageblatt povídku Neznámá ze Seiny a vyzvala Horvátha, aby podle ní napsal divadelní hru. Horvátha námět zaujal, ale, jak Hertha Pauli později přiznala, výsledkem byla zcela autonomní divadelní hra, která s její novelou nemá příliš společného.

Horváth si představil, jaký by byl osud mladého neukotveného stvoření v časech a poměrech, o kterých psal téměř ve všech svých hrách. Totiž v neklidné a tísnivé době po velké inflaci, během světové krize a před nástupem fašismu v Německu. A tak pošle Neznámou na jedno maloměstské předměstí v předvečer loupežné vraždy. Dívka svým křivým svědectvím zachrání před vězením mladého muže Alberta, jeho lásku však nezíská a nakonec končí život na dně řeky.

Rozhlasovou inscenaci Horváthovy Neznámé ze Seiny v překladu Jiřího Stacha nastudoval režisér Aleš Vrzák, v hlavních rolích uslyšíte Šárku Vaculíkovou a Martina Fingera. Dále hrají například Dana Černá, Kamil Halbich, Radek Holub, Oldřich Vlach, Pavel Rímský a další. Zvukový design inscenace vypracoval Michal Rataj ve spolupráci s mistrem zvuku Milanem Křivohlavým a techničkou Naděždou Culkovou.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio