Na poslední rozloučení se Stephenem Hawkingem mohou přijít i cestovatelé v čase

20. květen 2018

Pietní rozloučení s nedávno zesnulým věhlasným fyzikem Stephenem Hawkingem se uskuteční 15. června a může ho navštívit i široká veřejnost. Zájem o účast na ceremonii byl nicméně tak velký, že se uchazeči museli hlásit dopředu.

Tisícovka z nich teď bude náhodně vylosována, informuje britská BBC.

Zemřel Stephen Hawking. Světoznámý astrofyzik, který byl považován za nástupce Einsteina

Stephen Hawking

Zatímco se Stephen Hawking snažil vysvětlit jedny z nejsložitějších otázek lidstva, sám žil ve stínu hrozby předčasné smrti. Tak hodnotí život slavného britského astrofyzika agentura Reuters. Rodák z Oxfordu ve středu ráno zemřel ve věku 76 let.

Podle organizátorů akce by celkový počet zájemců zaplnil nejméně 12krát londýnské Westminsterské opatství, kde se bude obřad konat. Do slosování se totiž zapsalo přes 27 tisíc lidí a výherce vybere počítačový program naprosto náhodně.

Na vzpomínku na slavného teoretického fyzika, který zemřel letos v březnu ve věku 76 let, se nakonec přihlásili lidé ze 117 zemí světa, a to včetně dvou z ostrova Tuvalu v jižním Pacifiku.

Do slosování o lístky se mohly zapojit i školy, kterých nakonec bylo asi 450. Pokud budou vybrány, mohou s učitelem přijít až čtyři děti, protože rodina profesora Hawkinga si zakládala na tom, aby se rozloučení zúčastnily i budoucí generace.

Existují cestovatelé v čase?

Svědectví o budoucím jevu na internetu, například na nějaké sociální síti, by se dalo považovat za důkaz něčí cesty zpět v čase

Pokud existují cestovatelé v čase, mnoho stop na internetu nezanechávají. Alespoň k tomuto závěru dospěla dvojice fyziků z Michiganské technologické univerzity, která si dala za cíl odhalit a prozkoumat některé možné stopy po cestování v čase v tomto informačním médiu.

A registrovat se mohli i cestovatelé v čase. Podle mluvčího Nadace Stephena Hawkinga, která slosování organizuje, totiž zatím nebyla možnost cestování časem vědecky vyvrácena a nebylo by proto spravedlivé tyto lidi z obřadu vyloučit.

Povinná kolonka, do které se v přihlášce zaznamenávalo datum narození, tak člověku umožňovala zapsat dokonce až prosinec 2038. Jak si ale organizátoři uvědomují, cestovatelé časem by si museli zařídit e-mailovou schránku v současnosti, aby se k nim včas dostalo potvrzení, že jsou pozváni.

Ačkoliv by splnění tohoto požadavku nejspíš bylo komplikované, pravděpodobně to není největší problém, kterému možní cestovatelé časem budou muset čelit, vzkázala Nadace.

autor: per
Spustit audio

Související