Na oslavu 100. výročí slánské školy se sjedou její absolventi včetně slavného režiséra

25. červen 2013

Příští školní rok to bude přesně sto let od zahájení výuky ve slánské škole Na Hájích. Oslavy výročí chystá škola na září, kdy by se tam měli sejít i bývalí absolventi školy. Mezi nimi je i jeden známý režisér.

Děti z turistického kroužku školní družiny vyčkávají, až přestane pršet. O tom, že jejich škola slaví výročí, vědí všichni.

Škola se začala stavět v roce 1912 za městem, na jejím budování se podíleli místní obyvatelé a byla původně určena pouze pro dívky. V září to bude přesně sto let od zahájení výuky.

„Když byla stavěna v době krize, tak podmínkou bylo to, že na ní museli být zaměstnáni Slaňáci, aby se podpořila zaměstnanost. A v téměř původní podobě zde stojí dodnes,“ vypráví současná ředitelka školy Věra Bělochová.

Už tehdy se budova vymykala tradičnímu vzhledu škol, měla totiž věž. Byla navíc postavena na nezvyklém místě, za městem a na kopci. Před sto lety tam stála škola zcela osamocená, dnes už to tak není, obklopují ji nové domy i hojná zeleň.

Školu navštěvoval i slánský rodák režisér Karel Smyczek a tělocvik a zeměpis tam chvíli učil pozdější osobní trenér Jaromíra Jágra Marian Jelínek. Oslavy výročí chystá škola na 14. září. Při té příležitosti se tam setkají i bývalí absolventi. Někteří na školu dodnes vzpomínají.

„Taková vzpomínka, kterou zmínily žákyně, bylo, že tady nebyly toalety a že chodily na kanálek, jak to bylo hrozné. Všechny si na to vzpomenou, každá to vždycky zmíní,“ dodává ředitelka Věra Bělochová.

Spustit audio