Na olympiádu patříme, věří Hlaváčková s Hradeckou. Rozhodne se po French Open

29. květen 2016

Tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká tvoří pohromadě jen těžko porazitelný deblový pár, který může mít na každém turnaji ty nejvyšší cíle. Olympijské medailistky z Londýna teď na Roland Garros postoupily do čtvrtfinále ženské čtyřhry, a výrazně se tak přiblížily účasti na dalších letních hrách v Riu.

„Jelikož jsme třetí pár světa, nejlepší deblistky v Česku, a máme za sebou hodně úspěšnou sezonu, vůbec o tom nepochybuju a Lucka taky ne. Na olympiádu patříme,“ prohlásila sebevědomě Andrea Hlaváčková o účasti úspěšného dua H+H v Riu.

To, že jsou teď nejúspěšnějšími tuzemskými deblistkami, souvisí i s tím, že ty další, které bojují o Rio, mají zahraniční spoluhráčky. Třeba Lucie Šafářová na tom byla v žebříčku před antukovým grandslamem ze všech Češek nejlépe.

Ale i kvůli zdravotním potížím Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové nezvládla v Paříži první kolo, ztratila dost bodů a tím i postavení v elitní desítce, takže nebude mít jako členka top 10 právo výběru partnerky.

Ještě o něco horší pozici mají Karolína Plíšková a Barbora Strýcová, které by společně možná dosahovaly na lepší výsledky než teď v mezinárodních dvojicích. Hrají spolu ale pouze ve Fed Cupu, zatímco žebříčkové postavení Hradecké a Hlaváčkové je nezpochybnitelné.

„Je znát, že jsme si vloni odehrály plnou sezonu. Společně jsme se vrátily do top tenisu a proti nejlepším jsme si zpět vybudovaly pozici, kterou jsme měly,“ naráží Andrea Hlaváčková na rozpad a následné obnovení páru, který už rok sbírá body pro účast na olympijských hrách v Riu.

Čtěte také

Lucie Hradecká ještě nedávno přiznala, že konečnou nominaci nemůže ovlivnit, návrh předkládá národní tenisový svaz, tím, že teď ale bude po Roland Garros nejlepší českou deblistkou na žebříčku a velmi pravděpodobně i v top 10, může mít právo výběru spoluhráčky ona.

A to ale prý v Paříži nehraje, jde jí čistě o co nejlepší výsledek na turnaji, který už jednou s Andreou Hlaváčkovou vyhrála. „Je to první grandslam, který jsme vyhrály. Tady člověk vždycky chce zahrát nejlíp, jak může,“ vysvětluje Lucie Hradecká.

Třeba o nedávné představení olympijské kolekce se však obě na dálku zajímaly. „Viděla jsem ji na internetu. Je hodně pestrá a barevná. Člověk na to myslí a je bombardovaný emaily z olympijského výboru. Je to barevné, je to Rio,“ líbí se olympijská kolekce Hlaváčkové.

V Paříži by se jí ale spíš hodila jedna část londýnské kolekce – slavné holínky. „Hodně tu prší, máme je doma furt schované,“ dodává Andrea Hlaváčková. Pršet má v Paříži i na začátku nového týdne, ale pak se má počasí lepšit a tak třeba dojde i na sluneční brýle či klobouk.

autoři: jpa , vman
Spustit audio