Na Německou knižní cenu aspirují tituly očekávané i překvapivé

29. srpen 2013

Literatura je jak známo – nebo by alespoň měla být – jakýmsi seismografem změn ve společnosti té které země. Němečtí knihomolové mají nyní možnost doplnit beletristické mezery: porota letošní Německé knižní ceny zveřejnila dvacet knižních titulů longlistu.

Sedmičlenná porota se letos musela pročíst dvěma sty románů, které vyšly od října 2012 do září tohoto roku. Některé musela číst v manuskriptech. K nim patří bezesporu nová kniha Daniela Kehlmanna s názvem F, která vyjde až začátkem září. Autor Kehlmann je jasně jedním z velkých favoritů. Dalším diskutovaným kandidátem je lipský spisovatel Clemens Meyer a jeho román Im Stein, ke kterému se ještě vrátím.

Mezi navrženými tituly je několik, které jsem vám v průběhu roku už představila. K nim patří – můj osobně favorizovaný autobiografický román Joachima Meyerhoffa Kdy už to bude konečně zase tak jak to nikdy nebylo, nevšední příběh netypické rodiny v ne zcela běžném prostředí. Na longlistu se umístil také román Judith Kuckart Přání, napínavý příběh z nudného provinčního městečka. A v neposlední řadě i román Ptačí pastvina (Vogelweide) známého německého autora Uweho Timmse. K překvapením longlistu patří bezesporu literární debut Moniky Zeinerové Hvězdný řád nad Comem (Die Ordnung der Sterne über Como).

A teď ještě několik slov o Clemensovi Meyerovi a jeho novém, v pořadí druhém románu Im Stein. Za sbírku povídek Noc, Světla (Die Nacht, die Lichter) získal v roce 2008 Cenu lipského knižního veletrhu. Pětatřicetiletý Meyer, narozený v Halle, má jednu velkou výhodu: píše o prostředí, které velmi dobře zná a v kterém se – i když to veřejně nepřiznává – zřejmě stále pohybuje. V německém tisku se to poslední dobou hemží rozhovory s tímto nekonvenčním autorem.

Meyerův nový román je zasazen do prostředí na okraji společnosti – prostředí prostitutek, pasáků, dealerů a kriminálníků v době po sjednocení, v tzv. nulté hodině, kdy se nejstarší řemeslo na východě začalo oficiálně etablovat. S umístěním na longlistu Meyer počítal. Podle jeho názoru „musí literatura bolet“. Romány jeho kolegy Kehlmanna a jim podobné považuje za „lehce konzumní“ literaturu. Taková četba je pro něj pouze na „prolistování a zapomenutí“. Jsem napjatá, jaký je jeho román. Má 555 stran. Budu vás informovat. A také o tom, které tituly longlistu zůstanou na shortlistu. To porota oznámí 11. září.

autor: Eva Novak
Spustit audio