Na ministerstvu je sport na periferii zájmu, potřebujeme samostatnou instituci, říká Milan Hnilička

Hnutí ANO chce při ministerstvu školství zřídit vládní agenturu pro sport. Jejím úkolem by měla být kontrola peněz, pasportizace sportovišť nebo zmapování členské základny. Alespoň to říká bývalý hokejový brankář, manažer současné hokejové reprezentace a nový poslanec za hnutí ANO Milan Hnilička, který se chce v politice věnovat právě sportu.

„Role svazu je ve sportu důležitá, tu potřebujeme posílit, komunikovat s nimi i s tím prostředím, aby se to posouvalo dopředu,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Jeho přáním je vytvořit prioritní sporty, které byly historicky pro Českou republiku významné, zároveň je o to více je kontrolovat, aby byly transparentní.

Připomíná také, že český sport podléhá pod ministerstvo školství, respektive odboru sportu se svým náměstkem. „Školství má své problémy, sport tam je na periferii zájmu, z čehož v podstatě vyústily problémy a dotační aféry,“ říká.


Je pro mne šokující, že doteď nemáme žádnou samostatnou instituci, která by sport podporovala.Milan Hnilička

Právě sport by měl být prioritou samostatného rezortu, tedy agentury pro sport. Ta by měla mít svou rozpočtovou kapitolu a měl by ji řídit tým lidí zaměřený pouze na sport a meziresortní spolupráci, ať už se zdravotnictvím nebo školstvím.

„Důležité bude, aby se zachovala určitá kontinuita, neinvestiční programy jsou nastaveny poměrně slušně, chybí určitá kritéria pro příjemce, potřebujeme také posílit odbor kontroly, jestli peníze doputovaly tam, kam měly a jaká je efektivita vynaložené koruny,“ připomíná.

autoři: prh , mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.