Na městský úřad v Jesenici na Rakovnicku nosí lidé cihly. Sbírka poslouží na opravu kapličky

25. březen 2013

Jesenice na Rakovnicku vyhlásila netypickou sbírku na opravu kapličky u Bedlna. Obyvatelé města do ní nepřispívají penězi, ale novými i použitými cihlami. Na jaře pak dva místní dobrovolníci kapličku opraví.

Na paletě v chodbě městského úřadu je den ode dne stále více cihel. Na stavbu kapličky u Bedlna jich budou potřeba zhruba čtyři stovky.

„Částečně už máme něco málo nasbíráno od veřejnosti, dokonce i přímo občané Bedlna nám nabídli přibližně sto cihel a další kontakty tady máme, kam bychom se mohli jít podívat, že bychom mohli mít nějaké další cihly. Takže předpokládám, že velkou část cihel se nám podaří získat a zbytek jsme samozřejmě připraveni dodat, nakoupit z vlastních zdrojů,“ říká starosta Jesenice Jan Polák zvolený za ODS.

Netradiční sbírkou chce město vzbudit zájem zejména u místních. Listinu dárců pak umístí do kapličky, které se na základě pověsti říká U jeptišky.

„Je to jedna z kapliček, která patří do souboru tří, k nimž se váže společná pověst o tom, že tři jeptišky jely kdysi dávno na bohoslužbu přes vrch Lovíč, tady nedaleko Jesenice, a v jednom místě se jim koně splašili. A tyto jeptišky se tak horlivě modlily, že nakonec se koně zázrakem uklidnili, jeptišky přežily a na památku této události nechaly vystavět tři architektonicky téměř identické kapličky,“ vypráví starosta.

Původně barokní výklenková kaplička z počátku 18. století byla zničena v roce 1985 při těžbě dřeva.

„Lesáci, když vozili dlouhé klády, se prostě otočili a koncem klád kapličku zlikvidovali,“ vysvětluje Zdeněk Hornof, který v Jesenici žije už padesát let.

Již opravená kaplička u jesenického hřbitova

Se svým švagrem od roku 2004 opravuje kapličky v okolí města. Pomáhá jim s tím další z místních, Eva Skalická. Díky ní vědí, jak objekty původně vypadaly. Za obecní peníze je pak sami opravují.

„S mým švagrem Karlem Chalupou jsme přišli do penze a já říkám: Karle, co budeme dělat? Protože máme vztah k těm stavbám a k tomu místu, tak jsme oslovili tehdejšího starostu Petra Sunkovského, jen tak nezávazně. Tak říkám: Petře, co ty kapličky, to je necháme spadnout? A Petr odpověděl: Ne, a opravíte je vy. Vzápětí se ozval památkový ústav z Rakovníka a Národní památkový ústav a už to bylo hotové, už nešlo couvnout,“ vzpomíná Hornof.

Kapliček už opravili deset a další dvě mají v plánu znovu postavit. Náklady na tu u Bedlna odhadují asi na 80 tisíc korun. Obec ale na stavbu dostala vůbec poprvé nějaký příspěvek, a to ve výši 20 tisíc korun od Nadace VIA.

Spustit audio