Na Hradě začínají shakespearovské slavnosti. Letošní novinkou je Romeo a Julie

25. červen 2015

Slavný příběh tragické lásky se po jedenácti letech vrací na Pražský hrad. Romea a Julii pro Letní shakespearovské slavnosti nazkoušela režijní dvojice SKUTR. Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka do hlavních rolí nešťastných milenců obsadili Terezu Voříškovou a Jana Sklenáře. Vedle nich se představí také třeba Naďa Konvalinková, Saša Rašilov, Lenka Krobotová nebo Jiří Vyorálek.

Tragický příběh zhrzené lásky se na divadelní prkna vrací pravidelně. Na Letních shakespearovských slavnostech režíroval Romea a Julii v roce 2004 Martin Huba.

Ústřední dvojici tehdy odvážně obsadil mladými začínajícími herci. To SKUTR vsadil hlavně na výraznou hereckou tvář, Terezu Voříškovou.

Voříšková sama sebe považuje spíš za filmovou než divadelní herečku. Nabídku na roli Julie proto prý nejdřív zvažovala.

„V první chvíli jsem to odmítla, protože nejsem divadelní herečka. Pro mě je ten prostor nemyslitelný. Řekla jsem si ale, že tohle ne a že věci, kterých se bojím, budu dělat, protože na strach je nejlepší se podívat,“ vzpomínala před časem Voříšková a dodala:

„Musím říct, že je to překvapivě hrozně krásné. Používáte úplně jiné prostředky. Je to pro mě zábavné. Těším se na diváky, baví mě pracovat s kolegy a baví mě pracovat se SKUTRy.“

Romeo a Julie bez křiklavých aktualizací

Vedle Terezy Voříškové se na jevišti Nejvyššího purkrabství Pražského hradu představí Jan Sklenář z královéhradeckého Klicperova divadla. Juliinu věrnou chůvu ztvární Naďa Konvalinková, která si také práci s oběma režiséry chválí.

„Martin Kukučka je režisér, který nás všechny inspiruje nějakou pobídkou, nějakým nápadem, který my potom dorozvineme nebo ho splníme. A pak slyšíme od Lukáše Trpišovského, který se ujímá slova a textu, jestli je to dobře a kde by se to dalo ještě trochu pozměnit. Oni se naprosto doplňují,“ vysvětlila Konvalinková.

SKUTR, Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský

Režiséři už jednou na Letních shakespearovských slavnostech pracovali. Před dvěma lety nazkoušeli Sen noci svatojánské. Romea a Julii si pro svou druhou inscenaci zvolili sami.

„Bylo to zajímavé, protože jsme si s Martinem řekli, že bychom chtěli dělat tuhle hru. Když jsme šli na schůzku, kde jsme se měli domluvit na titulu, tak nám Libor Gross říkal, že by byli rádi, abychom dělali Romea a Julii. Asi to tak mělo být,“ vzpomínal Lukáš Trpišovský.

SKUTR pojal Shakespearovu tragédii zčásti jako groteskní komedii. Skoro všechny postavy jsou tak trochu k smíchu. Jejich tragický konec to ale nijak nezlehčuje. Přestože režiséři přistoupili k textu svobodně, nepokoušeli se ho přiblížit divákovi přesunem do současnosti.

„S Lukášem neděláme žádné křiklavé aktualizace, ale zároveň nás nefascinuje ilustrovat Shakespearovu dobu. Daleko víc nás fascinuje, že Shakespeare v té době napsal hru, která je plná dramatických, zvláštních situací, které i v dnešní době nepotřebuje člověk proměňovat, aby se s nimi mohl ztotožnit,“ dodal Martin Kukučka.

Romeo a Julie v režii dua SKUTR se bude na Letních shakespearovských slavnostech hrát až do 5. září.

autoři: Klára Vičíková , ako
Spustit audio