Na Gerlach i bez horského vůdce? O tom se přou ve Vysokých Tatrách

Na Gerlachovský štít by v budoucnu mohli turisté šplhat i bez horského vůdce. Počítá s tím chystaná novela návštěvního řádu Vysokých Tater. Podobně by se mohly zpřístupnit i jiné tatranské štíty, kam se dnes může jenom s odborným doprovodem. Některým zkušeným návštěvníkům Tater to ale nestačí. Tvrdí, že pod záminkou ochrany přírody se velehorská krása zbytečně zavírá před veřejností. Najít kompromis nebude lehké.

Desítky let šlapou zástupy turistů třeba po cestě na známou Téryho chatu, je to klasická masová trasa. Šéf správy Tatranského národního parku Pavol Majko by turisty do náročnějších partií pouštěl bez dozoru jenom nerad.

„Jsem překvapený, že probíhají diskuse o přílišném omezení tras pro turisty. Předpisy se týkají i tras. Kdyby ta pravidla neplatila, měli bychom tu Divoký západ,“ říká Pavol Majko.

Čtěte také

Úplně jinak to vidí Martin Porada. Loni založil iniciativu Naše hory. Ta by pustila turisty v Tatrách i tam, kam dnes sami nemůžou a musí si na túru najímat horského vůdce.

S horským vůdcem se vyhnete nebezpečím

„Jedná se o trasy na většinu štítů, do mnohých sedel i do některých dolin. Můžou tam mít přístup pouze někteří horolezci nebo horští vůdcové,“ popisuje současný stav Martin Porada.

Náročný výstup slibuje krásné výhledy

Pohyb návštěvníků začala správa národního parku postupně omezovat před 30 lety. Horští vůdci časem získali klíčové postavení. Bez nich se laik nemůže legálně vydat třeba na Gerlachovský štít.

Za takovou túru pro tři osoby zaplatí skupina 250 eur, tedy asi 6800 korun. Zkušený horský vůdce Robert Gálfy se většímu zpřístupnění Tater nebrání. Zkouší si ale představit, jak by to asi vypadalo.

Čtěte také

„Myslím si, že by bylo hodně úrazů. Například v úseku, kde se sestupuje z Gerlachovského štítu. Ti, kteří tam chodí, vědí, že ve střední části trasy je zcela volná suť, pod kterou je skalní prach. Když budete na nějakém žebříku zacvaknutí v sedáku, může vás zasáhnout padající kamení,“ varuje Robert Gálfy.

Omezení i obavy jsou prý přehnané

Mohlo by to prý dopadnout i tak, že pod nebezpečnými kopci bude mít horská služba svá pevná stanoviště a na nich sbírat raněné. Podle Martina Porady jsou to ale přehnané obavy.

Trasy ve Vysokých Tatrách mohou být i nebezpečné

„Každý se musí sám rozhodnout, zda je na to dost zdatný. Jsme přece svéprávní lidé ve svobodném státě. Podobně, když si kupujete rychlé auto, nikdo se vás neptá, jestli jste na něj dost dobrý řidič. Je to o individuální zodpovědnosti člověka.“

Pan Porada jedním dechem dodává, že nemá nic proti horským vůdcům. Zkušení turisté ale podle něj mají právo vydat se do hor i na vlastní pěst. Vedení TANAPu proto už připravilo změny v návštěvním řádu. Počítá s šesti novými trasami pro zkušené turisty. Víc od nás ale nečekejte, vzkazuje šéf správy národního parku Pavol Majko.

K novým Tatrám povede ještě dlouhá cesta

„Jsme připraveni otevřít i Gerlachovský štít, pokud se najde nějaká skupina nebo investor, kteří tam zabezpečí trasy. O plošném otevření Tater nebo o zrušení sezónní uzavírky samozřejmě vůbec neuvažujeme,“ konstatuje Majko.

To všechno jsou ale jen akademické debaty. Aby začal platit nový návštěvní řád, musí podle TANAPu nejdřív přijít nový zákon o ochraně přírody a ideálně i návrh nové zónace Tater. Na zónaci se ale už čeká dlouhá léta a zatím to nevypadá na zásadní průlom. Do Vysokých Tater vám tak nejspíš ještě dlouho budou stačit vaše staré mapy.

autor: vob
Spustit audio