Na dokončení rekonstrukce pivovaru získaly Domažlice dvě dotace

15. březen 2018

Hned dvě dotace mají pomoci radnici v Domažlicích s dokončením rekonstrukce bývalého pivovaru. Celková podpora z evropského programu IROP je skoro 30 milionů korun. V areálu má vzniknout komunitní centrum, nová knihovna, restaurace a také muzeum.

Domažlice uspěly se dvěma žádostmi o dotace z evropského programu IROP. Díky nim město dokončí opravu rozsáhlého objektu bývalého pivovaru. V jižním křídle vznikne komunitní centrum a v západním vzdělávací část, tedy knihovna, obojí ve dvou podlažích. Město získá z dotací téměř 30 milionů korun, z toho zhruba 19 milionů půjde na komunitní centrum pro setkávání občanů, kde budou sály pro spolky od zdravotně postižených po divadlo a tanec.

„Už jsme vypsali výběrové řízení na dodavatele. Se stavbou komunitního centra a knihovny bychom chtěli začít v květnu nebo v červnu. Akce má trvat zhruba 14 měsíců," popsal plán starosta Miroslav Mach z SPMD.

Rekonstrukce pivovaru má přijít celkem na zhruba 90 milionů korun, cena ale může být i vyšší

Kompletní dokončení obnovy pivovaru včetně výstavby minipivovaru s restaurací, půdy a sklepů přijde podle starosty Domažlic Miroslava Macha ze Sdružení pro město Domažlice na zhruba 90 milionů korun.

Přesná cena se ale podle něj v současné době nedá přesně odhadnout. Kvůli krizi ve stavebnictví řada firem skončila nebo omezovala počet pracovníků a teď je podle starosty Macha těžké najít stavební firmu, která by se prací ujala. Navíc šly nahoru také ceny, a to o deset až dvacet procent.

Město vyhlásilo jednu zakázku, která je rozdělená na čtyři stavby. Kromě komunitního centra a knihovny ještě na půdu a sklepy. Tuto stavbu měl podpořit česko-bavorský dotační program Evropská územní spolupráce. V něm ale město neuspělo. Nenašel se totiž důvod, proč je zrovna bývalý pivovar důležitý pro česko-bavorské vztahy. Město plánuje v létě podat další žádost o podporu na vybudování a provoz expozic o česko-bavorské historii, dějinách města, husitství, sklářství a pivovarnictví. Čtvrtá část pak bude komerční minipivovar s restaurací, na který není možné sehnat dotaci.

Lidé by se do obnoveného pivovaru mohli podívat už příští rok

Minipivovar bude městský, spadat bude pod Městské lesy Domažlice, což je jediná obchodní společnost s ručením omezeným, kterou město vlastní. Jeho restauraci bude provozovat místní střední a učňovská škola. Do vzdělávací části se přesune městská knihovna z náměstí. V tomto křídle budou dále učebny pro vzdělávání dospělých i dětí.

Budova pivovaru pochází zhruba z roku 1720 a je památkově chráněna. Už v srpnu 2015 otevřely Domažlice někdejší hvozd pivovaru. Jeho oprava s podporou EU přišla na 26 milionů korun. V pětipatrovém objektu vznikla galerie s prosklenými podlahami, technologie a infrastruktura pro další rozvoj objektu a také nový výtah. Město by chtělo zrekonstruovaný pivovar otevřít veřejnosti už příští rok v dubnu, případně v květnu.

autor: sch | zdroj: ČTK
Spustit audio