Na co se těší Petr Veber

7. listopad 2017

Těší se na vzpomínkový koncert k nedožitým narozeninám Ivana Moravce, na Ohlssona ve FOKu a na soutěž do Karlových Varů.

Vzpomínka na Ivana Moravce

Nikoli koncert, ale vzpomínkový večer s hudbou, slovem a projekcí vzácných záznamů připravilo kino Ponrepo Národního filmového archivu. Program je ve středu 8. listopadu věnován vpředvečer nedožitých 87. narozenin Ivanu Moravcovi, pianistovi patřícímu ve světě ve 20. století k těm nejvýznamnějším. Jeho žák Jan Bartoš, který za iniciativou stojí, připomíná, že Moravec byl v roce 1998 jako jediný český klavírista vybrán do prestižní kolekce firmy Phillips The Great Pianists of the 20th Century. Umělcovu mezinárodní kariéru odstartoval koncert v Clevelandu v roce 1964, kam ho pozval dirigent George Szell. Moravec obdržel státní vyznamenání od prezidenta Václava Havla, za rok 2002 získal prestižní Cannes Classical Award na Mezinárodním hudebním veletrhu MIDEM, v roce 2004 obdržel cenu České hudební rady za celoživotní uměleckou práci a propagaci české hudby v zahraničí…

Garrick Ohlsson v FOK

Doporučit je potřeba rovněž středeční a čtvrteční program Pražských symfoniků, tedy orchestru FOK, v němž je magnetem jiný pianista - Američan Garrick Ohlsson, v Praze už po několik desetiletí oblíbený tak, že se to vymyká běžným situacím. Tentokrát hraje Brahmsův Druhý klavírní koncert. Mimo to během těchto večerů poprvé v českých zemích zazní Pohřební píseň Igora Stravinského, raná skladba psaná k poctě jeho zesnulého učitele Nikolaje Rimského–Korsakova. Jak vysvětluje dramaturg FOK, partitura se po premiéře ztratila. Myslelo se, že fyzicky zanikla v souvislosti s neblahými důsledky bolševické revoluce. Našla však více méně náhodou nedávno, když se kvůli rekonstrukci uzavírala historická budova Petrohradské konzervatoře a fondy se stěhovaly na náhradní místo… letos má nejen českou premiéru, ale například i německou – v programu Berlínských filharmoniků a Sira Simona Rattlea. - Hodno ve Smetanově sni doporučení, i když sám na tomto koncertě bohužel nebudu.

Soutěž Antonína Dvořáka

Kde však budu určitě, je tentokrát Mezinárodní soutěž Antonína Dvořáka v Karlových Varech. V pátek večer se koná Slavnostní galakoncert vítězů a laureátů soutěže s orchestrem, spojený s udílením cen. Z Dvořákovy soutěže vzešli za půlstoletí jejího konání mnozí pěvci a pěvkyně, kteří znamenali – a nebo dnes znamenají  - na mezinárodní nebo i na tuzemské scéně hodně: Gabriela Beňačková, Edita Grúberová, Magdaléna Hajóssyová, Eva Urbanová, Marie Burešová, Roman Janál, Pavol Bršlík, Marina Vyskvorkina, Marina Domašenko, Jana Sýkorová, Kateřina Kněžíková, Lee Sang Min, Lívia Vénosová, Adam Plachetka, Richard Samek, Barbora Perná… Soutěž byla zpočátku určena pro studenty uměleckých škol, ale během let se stala uznávanou soutěží mezinárodní. Zúčastňuje se jí každoročně stovka zpěváků, a to z celého světa, v oborech Opera, Junior a Píseň.

03054704.jpeg
autor: Petr Veber
Spustit audio