Na co se těší Petr Veber

13. říjen 2017

Za několik dní tomu bude deset let, co zemřel Petr Eben, skladatel, interpret, učitel a skvělý člověk. Irena Chřibková s Alfredem Strejčkem a Hanou Benešovou natočila v létě jeho varhanní cyklus Faust a dílo nyní společně provedou v pondělí 16. října na koncertě u svatého Jakuba.

Ebenův Faust měl nejdříve podobu scénické hudby pro vídeňský Burgtheater, na její motivy pak vznikla na přelomu 70. a 80. let rozměrná varhanní skladba zachycující svár dobra a zla ve Faustově nitru. Varhany nechává autor proto znít v klasickém zvuku i v rejstřících napodobujících orchestrion. Nenechám si ujít, protože jde o vzácné uvedení s recitovaným textem.   

Pražští symfonikové, tedy orchestr FOK, s finskými sbory a sólisty a se svým finským šéfdirigentem Pietarim Inkinenem chystají na středu do Obecního domu českou premiéru Sibeliovy vokální symfonie Kullervo, kterou lze mimo Finsko slyšet po Evropě živě asi málokdy a málokde, pokud vůbec. Skladba má 125 let a Finsko 100 let nezávislosti. Kullervo je chlapec z eposu Kalevala, jeho mytologický příběh končí tragicky. Přesto se dá čekat nikoli depresivní, ale povznášející, nádherná hudba. U toho také musím být…

Na co se těší Petr Veber

Petr Veber

Magdalena Kožená není v Praze ani v Brně příliš často. Její letošní jediný program ve vlasti se koná v Rudolfinu 10. října. A jako pokaždé, i tentokrát přichází zase s něčím novým.

A další den se vydám do Brna na festival Moravský podzim, který se letos celkově rozmáchl velmi vynalézavě. Na čtvrteční večer tam připravili zcela unikátní dvojkoncert, o který prostě nelze přijít – první polovina se odehraje v evangelickém „Červeném“ kostele a znít bude oratorium Poslední pohanské obřady, které napsal v 70. letech Litevec Bronius Kutavičius. Na druhou půli koncertu bude nutné přejít do katedrály na Petrov a tam zazní 8. symfonie Antifony od Miloslava Kabeláče. Pane Mikeši, tak tomu říkám dělat dramaturgii!!

autor: Petr Veber
Spustit audio