Na co se těší Petr Veber

4. říjen 2017

Magdalena Kožená není v Praze ani v Brně příliš často. Její letošní jediný program ve vlasti se koná v Rudolfinu 10. října. A jako pokaždé, i tentokrát přichází zase s něčím novým.

Zpívat bude španělskou hudbu z přelomu 16. a 17. století a doprovázet ji bude svým typickým zvukem historických nástrojů soubor Private Musicke, který už známe. Ale to není všechno – společně s nimi bude na pódiu také Antonio Ríos Fernández řečený El Pipa, představitel autentické formy flamenca. O den později pak zazní program ještě jednou. To bude Donátorský galavečer ve prospěch Nadačního fondu Magdaleny Kožené.

Magdalena Kožená na festivalu Concentus Moraviae

Juan Diego Flórez, tenorista s vysoko posazeným hlasem, jemuž nejvíce sluší a téměř bezkonkurenčně jde zpívání typu belcantových virtuózních operních árií, bude v Praze 12. října během pěti let už potřetí. Už podruhé je jeho koncert doprovázen jen klavírem, opět pianistou Vincentem Scalerou. Nicméně ani nyní nejde o klasický komorní písňový recitál, ale o písně a árie operních skladatelů – od Mozarta přes Rossiniho po Gounoda a Pucciniho. Jsou lepší s orchestrem, nebo s klavírem…?

Na návštěvě u Davida Marečka, generálního ředitele České filharmonie

David Mareček

Prvním hostem v nové programové řadě Na návštěvě je na stanici ČRo D-dur David Mareček. Vybírá hudbu a svůj výběr zdůvodňuje dopoledne v sobotu 7. října a dopoledne v neděli 8. října.

Třetí pozvání může směřovat do podhůří Orlických hor. V Dobrušce se v sobotu 14. října uskuteční další koncert v rámci Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka – zahrají Five Star Clarinet Quartet a varhaník Roman Perucki. O týden později v neděli pak na zámku v Novém Městě nad Metují zazpívá Richard Novák, téměř nestárnoucí nestor tuzemské hudební scény. Podobných hudebních aktivit je mimo metropoli docela dost...!

autor: Petr Veber
Spustit audio