Na čem dělá… zpěvák Peter Lipa

13. říjen 2017

„Žiju především koncerty. Ročně jich mám asi osmdesát,“ říká přední slovenský zpěvák. Jaké má další aktivity a co zásadně postrádá na česko-slovenské hudební scéně?

Většina jeho práce souvisí s hudbou. „Kromě koncertování jsem promotérem Bratislavských jazzových dní, vysílám pravidelně na Rádiu Devín, pracuji pro televizi v souvislosti s pořizováním záznamů na BJD, jsem členem rady Hudebního fondu a dozorčí rady SOZA. Kromě toho spolupracuji s několika textaři a autory na vytváření nových skladeb,“ vyjmenovává Lipa.

Jeho domovskou kapelou je Peter Lipa Band, ve které nejčastěji hrají zpěvákův syn Peter na klávesy, Michal Fedor na bicí nástroje, Michal Šimko na basu a Radovan Tariška na altsaxofon. S touto formací ho můžeme obvykle vidět naživo.

Podívejte se na kompletní záznam Lipova koncertu ze studia ČRo Olomouc:

Například 26. října vystoupí v brněnském Sono Centru a o den později v Banské Štiavnici s hostujícím Milanem Lasicou. České publikum si zpěváka opět užije v listopadu, kdy proběhne české turné s jedenácti zastávkami. „V lednu máme také dva koncerty v Římě a v průběhu příštího roku zřejmě pojedu zpívat do Japonska,“ těší se.

V souvislosti s koncerty vzpomíná Lipa na jeden letošní v Bratislavě, který proběhl v rámci festivalu One Day Jazz. „Už jen být na podiu se symfonickým orchestrem pro mě byl velký zážitek. V jedné písni jsme navíc zpívali společně s Kurtem Ellingem a Ivou Bittovou. Někdy si říkám, jestli se mi v životě ještě něco takového poštěstí.“

Peter Lipa

Často je také hostem prešovského AMC Tria, občas oživuje Blues Band nebo Traditional Club. Příležitostně zpívá i se skupinou Martina Valihory, s Big Bandem Gustava Broma nebo s jinými tělesy.

Kontinuálně pracuje na nových písničkách, ale vlastní nové album momentálně nechystá. Nahrává nyní ovšem právě s AMC Triem. „Chystáme čtyři skladby s anglickými texty, asi z nich vznikne EP a natočíme videoklip. Jsou to původně instrumentální kompozice.“

A co podle Lipy jednoznačně potřebuje česko-slovenská hudební scéna? „Nejvíc postrádám podporu při prezentaci naší hudby v zahraničí. Sleduji evropskou i světovou scénu a vím, jak to ve světě chodí. Bez takové podpory se nedá mezinárodně uplatnit. Pro muzikanty je velmi důležité komunikovat na větším prostoru.“

Peter Lipa

„Na Slovensku zatím nemáme ani střední školu, která by se věnovala jazzu, to je další problém. Všechny druhy umění mají ve struktuře Ministerstva školství svoje zastoupení, ale jazz nepatří nikam,“ připomíná zpěvák.

„Chybí tu navíc jakákoli dokumentace vydaných desek, koncertů, festivalů, klubů… Občanské sdružení Jazzová společnost to nemůže nahradit. To musí dělat člověk systematicky jako svoji práci.“

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka