Na čem dělá… zpěvačka Petra Brabencová

14. prosinec 2017

Mladá zpěvačka původem z Karlových Varů vede vlastní kvarteto, ale působí i v řadě dalších úspěšných projektů. Zjišťovali jsme, na čem momentálně pracuje.

Po přesunu do Prahy vystudovala jazzový zpěv na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. První profesionální zkušenosti ale získávala už dlouho před tím v big bandu saxofonisty Milana Krajíce, se kterým spolupracuje dodnes. „Právě jemu vděčím za veškeré jazzové základy, ať už smysl pro frázování nebo obecně vnímání jazzové hudby,“ říká Brabencová.

Mezi její hlavní současné aktivity patří především multižánrová „srdeční záležitost“ Fancies. „Vznikla díky mé spolupráci právě s Milanem Krajícem a její tvorba je postavena převážně na jeho originálních kompozicích bez žánrového omezení, což mi, myslím, v současné době vyhovuje nejvíce,“ vysvětluje.

Fancies také chystají první album. „Anglicky a česky jsem otextovala deset skladeb. Hudebně jde o víceméně taneční hudbu s jazzovým nádechem. Za tři roky existence jsme nasbírali spoustu materiálů a tak už snad konečně víme, co chceme.“ Hostem nahrávky bude americký trumpetista Ryan Carniaux, který nyní vyučuje jazzovou trubku na Folkwang University v Essenu.

Kromě nahrávání se s Fancies připravují na velký koncert na plzeňském náměstí v rámci Slavností svobody Plzeň, kde budou 4. května „předskakovat“ kultovnímu Count Basie Orchestra. Na akci se očekává až devadesát tisíc návštěvníků.

Petra Brabencová Quartet je pak zpěvaččina vlastní kapela. „Hrajeme výhradně slavné jazzové standardy. Mám radost, že mě doprovázejí takoví muzikanti, jako Stanislav Mácha, Tomáš ‚Kaštan‘ Baroš a Marek Urbánek.“ Nejbližší koncert PBQ proběhne v pražské Chodovské tvrzi 15. prosince.

Petra Brabencová

„Myšlenka hrát hudbu Raye Charlese mě nadchla,“ říká o nabídce na účinkování v projektu Ray Charles Tribute, kterou už před časem dostala od klávesisty Jakuba Zomera. „Jsem moc ráda, že mohu být součástí devítičlenného orchestru, který pravidelně hrává v pražských klubech i na festivalech.“

Brabencová také pravidelně vystupuje s orchestrem Karlovarský Repre Band, který letos oslavil 10 let své existence nebo s kvartetem World Landscapes. S tím letos zazpívala mj. na jazzovém festivalu v kyperském Limasolu. Vystupovala i s Rozhlasovým big bandem Gustava Broma.

Brabencová také v Karlových Varech vyučuje pop-jazzový zpěv a připravuje své studenty i na vystoupení s dětským big bandem, s nímž sama kdysi začínala. Tento ansámbl dokonce v kategorii do 16 let letos vyhrál soutěž jazzových big bandů v Litvínově. Učí také v Praze, a coby organizátorka se podílí i na karlovarském Jazzfestu.

Petra Brabencová

Z chystaných větších koncertů, na kterých vystoupí, zmiňuje spolupráci s Karlovarským symfonickým orchestrem plánovanou na příští podzim. „Budu mít možnost zazpívat si Gershwinovy a Ježkovy písničky, které pro jazzovou kapelu a symfonický orchestr zaranžoval šéfdirigent Jan Kučera. Moc si téhle příležitosti vážím a těším se na ni.“

Na české jazzové scéně by Petra Brabencová neměnila nic. „Podle mého názoru se vyvíjí přirozeně a dobrým směrem. Na staré matadory přirozeně navazuje nová generace vynikajících muzikantů, přibily skvělé školy… Oceňuji řadu workshopů a seminářů nebo možnost výměnných pobytů. Studenti jsou tak blíže opravdové muzice a mohou se daleko rychleji zlepšovat a jít si za svými cíli.“

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka