Na čem dělá… zpěvačka Marta Kloučková

20. únor 2017

„Mám velkou radost, že můžu dělat to, co mě baví a potkávat se s lidmi, kteří mě inspirují,“ říká vděčně zpěvačka Marta Kloučková. Působí v kapele Skety, vede vlastní kvarteto a pravidelně se jako host zúčastňuje i dalších originálních projektů.

„Momentálně svůj hudební čas dělím mezi zkoušení a koncertování, cvičení, chození do posledního ročníku jazzové VOŠ Jaroslava Ježka a s tím spojenou přípravou, aranžování nebo skládání písní a učení. A ráda si hraju s looperem, když najdu čas,“ shrnuje náplň svých dní Kloučková.

„Taky samozřejmě poslouchám hudbu a chodím na živé koncerty. Různé žánry, baví mě objevovat. Ale stejně tak mě těší, když mi někdo doporučí album nebo interpreta (nedávno mi třeba Martin Brunner doporučil skvělé album Billyho Childse Map to the Treasure). Taky v podstatě neustále zjišťuji, co všechno neumím, takže se snažím zachovat klid a dál na sobě pracovat.“

Na čem dělá... Štěpán Janoušek

Štěpán Janoušek

Klatovský rodák Štěpán Janoušek je vyhledávaný pro svou hru na trombon, stejně jako pro svou bezchybnou pěveckou intonaci. A v řadě kapel dokonce zužitkuje obojí.

Spolu s Veronikou Vítovou, Alicí Bauer, Michalem Strnadem, Štěpánem Janouškem a Petrem Wajsarem působí především v a cappella souboru Skety. Společně právě dokončili album Týdytý, které vyjde 30. března, a 4. dubna ho pokřtí v holešovické La Fabrice za účasti „hvězdných hostů“.

„Skety jsou specifické tím, že se v nich sešlo šest pěveckých osobností, výrazný skladatel a dobrý management. Žánr a cappella jako takový je pro zpěváka vcelku obtížný; spojuje snad všechny výzvy, kterým zpěvák může čelit: intonační, rytmické, technické, výrazové a improvizační. To mě baví.“

Dále se Kloučková věnuje svému jazzovému kvartetu, ve kterém hrají pianista Tomáš Jochmann, Jan Fečo na kontrabas a bubeník Marek Urbánek. „Připravuji teď autorský repertoár, ale jde to pomalu. Při tvorbě mě inspirují texty amerických básnířek přelomu 19. a 20. století.“ S Jochmannem vystupuje i v duu. „To je zas něco jiného – hraní jen ve dvou je křehké, mívá jedinečnou atmosféru,“ doplňuje.

Marta Kloučková

Je také pravidelným hostem v projektech big bandu Concept Art Orchestra, vedeném Štěpánkou Balcarovou. „Moc si této spolupráce vážím, protože zde hrají skvělí muzikanti, a navíc se jedná o autorskou tvorbu skladatelského sdružení The Prague Six.“

Pokud jde o opravdu netradiční formy spolupráce, koncem ledna se zúčastnila site-specific projektu Netykavka umělců Dana Gregora, Floexe a Ondřeje Průchy. „Jedná se o propojení zvuku, světla, pohybu a improvizace. Byl to pro mě krásný zážitek, výjimečný mimo jiné v tom, že jsem v něm i trochu tančila.“ Dlouhodobě také vyučuje na mezinárodní International School of Music and Fine Arts Prague, i když z časových důvodů jen pár lekcí týdně.

Celkově musím říct, že mám velkou radost, že můžu dělat to, co mě baví a potkávat se s lidmi, kteří mě inspirují. Velmi si toho vážím. Nesmírně silným zážitkem z poslední doby pro mě bylo zpívat Modlitbu pro Martu na Národní třídě 17. listopadu 2016 nebo celé turné Sket na Tchaj-wanu, které jsme absolvovali na podzim.“

www.martaklouckova.cz

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.