Na čem dělá... cellistka Dorota Barová

6. červenec 2015

Jazzovému publiku je hráčka na cello a zpěvačka Dorota Barová známá především z kapely Vertigo, kde již nějakou dobu působí nejen jako host, nýbrž jako regulérní člen. Její žánrový záběr je však mnohem širší. Vidět a slyšet ji můžeme v řadě různých formací a to i dnes, kdy se stará o malého syna.

„V současné době jsem na mateřské, ovšem i tak hodně hraju. Může se na první pohled zdát, že se to vylučuje, ale jde to zvládnout. Já si díky svému muži, Marcelu Bártovi, a babičkám nemohu stěžovat,“ shrnuje s úsměvem současnou situaci Barová.

Jejím hlavním projektem je již dlouho Tara Fuki. „Spolu se mnou jej tvoří jen Andrea Konstankiewiczová. Fungujeme v jednoduchém obsazení dvě violoncella a dva hlasy už patnáct let. Stylově nás publikum i kritici řadí k alternativě,“ představuje duo.

Kromě známého Vertiga, sextetu na pomezí žánrů, spolupracuje s řadou dalších netradičně laděných formací. „Kuzmich Orchestra tvoří kytarista Josef Ostřanský, bubenice Michele Antalová a já. Zde také zpívám, ovšem doprovázím se na baskytaru,“ říká. „Jsem ráda, že všechny zmíněné kapely hrají svou vlastní hudbu a všichni členové se také autorsky podílejí na repertoáru.“

„Občas oživíme Varietní trio Konráda Kapitoly, projekt s básníkem Davidem Růžičkou a saxofonistou Marcelem Bártou. Improvizujeme souběžně hudbu a poezii,“ pokračuje Barová. Její angažmá ovšem nejsou pouze v alternativně laděných ansámblech. „V neposlední řadě jsem ještě novým členem kapely Anety Langerové. Začaly jsme spolupracovat v rámci jejího akustického projektu Pár míst a pokračujeme i nadále.“ Tuto kapelu bude možné v létě vidět na několik českých i slovenských festivalech.

„Na učení mi momentálně nezbývá čas,“ odpovídá na otázku, zda se věnuje pedagogickým aktivitám. Ostatně byl by téměř div, kdyby je při momentálním vytížení dokázala do svého pracovního týdne zahrnout. O to více překvapí následná zmínka o přípravě hudby k novému českému filmu. „Teď nás s Marcelem Bártou čeká hudba ke snímku 8 hlav šílenství režisérky Marty Novákové. Jedná se o příběh ruské básnířky Anny Barkové, v němž hlavní roli hraje právě Aneta Langerová,“ popisuje dokončovaný film, úspěšně financovaný přes crowdfundingový portál Hithit.cz.

02711564.jpeg

Veškerý volný čas tráví s malým synem, což ovlivňuje i volbu koncertů, které příležitostně navštěvuje. „Naposledy jsem viděla a slyšela Buchty a loutky s hostem Miroslavem Wankem, frontmanem kapely Už jsme doma, v Chebu. Připravili koncert s představením pro děti a potěšilo mne, že z nich nedělali hlupáky. Vzpomínám rovněž na vystoupení kapely Buty. Vždycky když je slyším, řeknu si, že je to asi nejlepší česká popová kapela. Dostanou mě vždycky. Možná je to tím, že jsem také ze severní Moravy,“ směje se Barová.

„Jinak ale poslouchám co mi přijde pod ruku neboli pod uši. Naposledy to byla novinka big bandu Concept Art Orchestra,“ doporučuje čerstvě vydané album velkého ansámblu vedeného Štěpánkou Balcarovou.

Pokud jde o její vlastní koncerty, před pár týdny se vrátila z portugalského turné s Vertigem. „Vracíme se tam docela pravidelně a často. V Lisabonu je navíc jeden z nejstarších jazzových klubů v Evropě, Hot Clube de Portugal, ve kterém jsme měli tu čest hrát již několikrát,“ zmiňuje legendární místo.

Spoustu zajímavých vystoupení má i před sebou. „S Tara Fuki zahrajeme 14. července na showcasovém festivalu Crossroads, akci spadající pod Colours of Ostrava. Na něm ostatně vystoupím ještě 18. července s Anetou. Mezi tím si 17. července odskočím s Vertigem do Brna, kde máme koncert v rámci Bohemia Jazz Festu. Těším se ještě na loď Niké v Praze. Vzniká na ní nový prostor nejen pro hudbu. S Tara Fuki v něm zahrajeme 22. července.“

www.tarafuki.eu

www.vertigoquintet.com

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.