Myslivci na Náchodsku navrhují volnější pravidla odstřelu čtyř nepůvodních druhů zvířat

15. únor 2019 10:23

Správa CHKO Broumovsko navrhuje volný odstřel čtyř nepůvodních druhů zvířat. Mývala severního, psíka mývalovitého, norka amerického a nutrii říční by díky tomu mohli v chráněné krajinné oblasti lovit všichni myslivci. Podle zatím platné legislativy počty těchto zvířat regulují jen někteří z nich. O nové opatření si zažádali sami myslivci, podle nich zmiňované druhy ohrožují původní zvířata. Ochranáři to potvrzují.

Do méně známých míst Broumovska míří stále víc turistů. Je na to ale příroda připravena?

00966213.jpeg

Zájem turistů o Broumovsko roste. Prokazují to statistiky z počitadel umístěných v několika méně známých přírodních lokalitách regionu, například na stolové hoře Ostaš nebo vrchu Hvězda. Právě na obou zmiňovaných místech turistů výrazně přibývá a přitom pro ně neplatí téměř žádná omezení. To chtějí ochranáři změnit. Na tak velký počet návštěvníků prý totiž nejsou připravena.

„Největší nebezpečí pro naši přírodu představuje norek americký," říká Petr Kafka z Agentury ochrany přírody a krajiny. Norek totiž dokáže být velmi agresivní.
„A dokáže například vyhubit populaci raků na celém potoce."

Počty norka amerického v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko ochranáři odhadují na desítky kusů.

Problémy jsou podle Petra Kafky i s dalšími nepůvodními druhy zvířat. Ohrožují obojživelníky nebo vodní ptáky.
„Velkým nebezpečím může být i trvalý výskyt mývala severního, kterého jsme tedy zaznamenali pouze v několika případech. Na rozdíl od psíka mývalovitého, který je zde rozšířen už celkem hojně a běžně, také způsobuje škody na volně žijících zvířatech."

Z nutrií ale na rozdíl od místních nemají radost ochránci přírody. Podle nich by mohla tato zvířata působit problémy původním druhům v naší přírodě

Právě proto požádali myslivci ze dvou sdružení na Náchodsku Správu CHKO Broumovsko o volnější pravidla při odstřelu. Čtyři zmiňované druhy zatím mohou střílet pouze někteří myslivci, pokud projde nově navrhovaná vyhláška, povolení dostanou všichni.
„V současné době běží lhůta pro vyjádření pro všechny, kteří k tomu mají co říci. To jsou třeba myslivci nebo vlastníci pozemků. A poté ono opatření vejde v platnost."

Myslivci odstřelem nepůvodních druhů pomohou naší přírodě 

Nově tak budou mít možnost čtyři zmíněné nepůvodní druhy likvidovat v oblasti stovky myslivců.

Někteří farmáři z Broumovska dál požadují odstřel vlků. Jednali s ministrem životního prostředí

03801064.jpeg

Část farmářů z Broumovska stále trvá na možnosti regulace počtu vlků ve volné přírodě. Těchto šelem je v Česku podle odhadů maximálně třicet, podle chovatelů by měl být povolený jejich odstřel. Farmáři se nesmířili s rozhodnutím prvoinstančního soudu, který jejich žalobu na stát z formálních důvodů zamítl. 

Podle jednoho z nich, Petra Zimy, jsou největší problémy s ohledem na množství kusů, s psíkem mývalovitým, který je schopný vyhnat lišku z nory a tu pak obsadit. Samotný odstřel tohoto zvířete přitom není nic jednoduchého.
„Protože psík mývalovitý je nočním tvorem. Takže jeho odlov je možný někdy za úplňku, za svitu měsíce. A neleze ho bohužel provádět nějak plánovaně dopředu. Je možné uskutečnit lov na čekané v jeho blízkosti, ale stoprocentní úspěch lovu není zajištěn."

Pokud se nic zvláštního nestane, opatření obecné povahy začne platit během několika týdnů. A trvat bude až do konce roku 2028.

Spustit audio

Související