Myslíme na naše vynikající kolegy. Instituce a umělci vyjadřují symbolickou podporu ukrajinskému národu

25. únor 2022

Ruský útok na Ukrajinu vyvolal odezvu napříč kulturní a uměleckou scénou v České republice. Podporujeme Ukrajinu a nabízíme spolupráci ukrajinským umělcům, zní z divadel i od konkrétních umělců. V Česku dlouhodobě žije mnoho Ukrajinců a Ukrajinci jsou také nejpočetnější národnostní menšinou v zemi.

Čtěte také

„Vyzýváme spřátelené instituce i jednotlivé občany, aby v rámci svých možností podpořili ukrajinský stát i Ukrajinky a Ukrajince," uvedla například Asociace profesionálních divadel. Česká divadla nabídnou spolupráci umělcům, kteří budou muset odejít před válkou z Ukrajiny nebo z Ruska kvůli nesouhlasu s politikou Putina. „Podporujeme kroky českých i evropských politických představitelů. Jsme připraveni pomoci podle našich možností," uvedl v tiskové zprávě prezident asociace Ondřej Kepka. 

K Asociaci profesionálních divadel se přidala i Asociace nezávislých divadel České republiky: „Myslíme na naše vynikající kolegy v Rusku i na Ukrajině, mezi nimiž máme řadu přátel. Věříme, že i oni jsou na straně demokracie, svobody a spolupráce bez válek a napadání. Nabízíme jim v případě nutnosti pomoc a podporu," uvedla rada asociace. 

Karel Heřmánek ml. v inscenaci Iliada

Pražské Divadlo Bez zábradlí uspořádá v pátek 4. března mimořádné benefiční představení stěžejního díla literární historie – Homérovy Iliady. Výtěžek půjde organizaci Člověk v tísni na humanitární pomoc Ukrajině. 

Klavíristka a varhanice Tetjana Tiščenko vystudovala hru na klavír na Státní vysoké odborné hudební škole v rodném Užhorodu na Ukrajině. Už v průběhu studií jí učarovala hra na varhany. Tu se pak rozhodla studovat v České republice na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění v Praze. 

První, co jsem cítila, byla bolest. Bolest, že Rusko zaútočilo, přestože jsme všichni věřili, že se to nestane.
Klavíristka a varhanice Tetjana Tiščenko

Také české univerzity už odsoudily útok Ruska proti Ukrajině, patří k nim nejen Univerzita Karlova, Univerzita Palackého v Olomouci, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, ale také Masarykova univerzita v Brně. Jak situaci reflektují v Ústavu slavistiky nám v rozhovoru zprostředkoval ukrajinista Petr Kalina.

Připravujeme další pořady týkající se Ukrajiny. Ve středu 3. března odvysíláme Večer na téma Lvov, haličská kulturní metropole, město dějinných zvratů. Sledujte náš program.

Spustit audio

Související