Myslet filmem

25. říjen 2002

Myslet filmem - tak zní heslo Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Koná se v Jihlavě od pátku 25. do pondělí 28. října a k vidění budou např. filmy Jonase Mekase, Jana Němce, Karla Vachka, Jeana-Luca Godarda nebo Františka Vláčila.

Šestý ročník festivalu, který původně zakládali tehdejší studenti jihlavského gymnázia, rozvíjí i letos základní sekce.

Česká radost je soutěž o nejlepší dokumentární film roku. O tento titul se budou ucházet A.B.C.D.T.O.P.O.L. režiséra Filipa Remundy, Hledači pevného bodu od Pavla Kouteckého, Kdo bude hlídat hlídače aneb klíč k chaloupce strýčka Toma (Karel Vachek), Sbohem, slunce (Martin Řezníček), Svěcení Jara (Jana Ševčíková). Vloni zvítězily Hry prachu Martina Marečka, který letos zasedne v porotě. Karel Vachek obhajuje titul nejlepšího dokumentu z předloňska a považuji ho také za největšího favorita.

Krajina českého dokumentu mapuje současný stav tohoto žánru u nás. Uvede tedy další české novinky, nezařazené do soutěže. A lze dopředu upozornit, že pořadatelé jsou k současnému stavu českého dokumentu nesmiřitelně kritičtí a ostře se ohrazují proti populárním dílkům, produkovaných Českou televizí v sériích jako je GEN, Cestománie, Hledání ztraceného času a pod.

Sekce střední Evropa se snaží zkoumat společné a rozdílné středoevropské filmové vyjadřovací rysy. Heslem je "bytí uprostřed". Bedekr uvede výběr nejoceňovanějších filmů českých i cizích. Trafika pak "výběrovou směs filmů". Průhledné bytosti představují dokumentaristické profily tvůrců. Letos to jsou Jonas Mekas (kultovní postava americké avantgardy), Jan Němec (autor mj. Nočních hovorů s matkou, Démantů noci podle Arnošta Lustiga a jiných filmů nové vlny), Jean-Luc Godard (francouzský velikán, který se do zlatého fondu světové kinematografie zapsal např. filmem U konce s dechem), Fridrik Thór Fridriksson (islandský režisér, mj. natočil i první vystoupení Björk) a František Vláčil (který také točil dokumenty, i když se to moc neví).

K těmto sekcím se přidává Noc s FAMU s podtitulem roční sklizeň nastupující generace, nebo "Zvláštní uvedení" Bowling for Columbine od Američana Michaela Moora, který se doma dokázal v návštěvnosti prodrat mezi hollywoodské velkofilmy. Po filmech budou probíhat besedy a připraven je nezbytný doprovodný program. V porotě letos zasednou s Martinem Marečkem například Václav Bělohradský nebo Věra Chytilová.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů, Jihlava, 25. - 28. října 2002, kina Dukla a Sokol, Grandhotel Jihlava a hotel Gustav Mahler, Horácké divadlo a další místa.

Oficiální web: www.dokument-festival.cz

autor: Pavel Sladký
Spustit audio