Mužům vstup zakázán

30. leden 2006

Liberální Jordánsko, kde vládne král s rodokmenem sahajícím až k samému proroku Mohamedovi, si zvolila fotografka a publicistka K. Klímová-Pulmerová k svému dlouhodobému pobytu, aby blíže poznala muslimský svět. Po delším pobytu v Mexiku a ve Střední i Jižní Americe ji sem vedla snaha dovědět se pravdu o zahalených ženách a náboženských zvyklostech. Poznat svět striktně oddělený od mužského dveřmi, závěsy, závoji a dlouhými neprůhlednými hábity.

Aby se jí opravdu podařilo nahlédnout "pod závoj" a vstoupit do velmi uzavřené společnosti žen na malém městě Aqabě, spřátelila se tu s několika dívkami. V jejich rodinách si ověřila, že přes náboženské i názorové bariéry lze vzájemnou důvěrou a s patřičnou mírou tolerance získat oddané přátele. S jejich asistencí a podporou studuje autorka kulturu života v této zemi: poměry doma i v zaměstnání, pevnou víru v Boha a z ní plynoucí hrdost a štěstí, vztah ženského světa k mužskému, zásnubní a svatební rituály, módu, stolování a jídelníček. Co korán a podle něho rodiče nepovolují, je haram - nepřístojnost: dívky nechodí do společnosti, kde jsou muži (výjimkou jsou příbuzní), neusmívají se a někdy ani nepromluví v obchodě s prodavači, nenechají se fotografovat, nesportují. A přesto mají své dívčí sny, včetně těch méně emancipovaných, které nejsou vyučené a zaměstnané: rády by cestovaly, uplatnily se v životě tvůrčím způsobem, poznávaly svět a jiné mravy, aniž by odložily své. Ale především se ženy chtějí vdát (ženicha vybírají rodiče), mít spoustu dětí a věnovat se povoleným a výhradně ženským záležitostem - péči o krásu, oblečení, líčení - a pak nákupům, vaření, návštěvám a také svým tajnostem.

Obal knihy Mužům vstup zakázán

Realizovat své tužby se podaří dvěma jordánským přítelkyním K. Klímové díky vzájemné výměně názorů a účinné pomoci Evropanky. Místy je k tomu potřeba i nevinného triku, za nějž se autorka patřičně červená. Také ona se cítí přátelstvím s muslimkami obohacena. Začne si vědomě vážit toho, že je žena, a pochopí, že být krásná pro svého manžela je její výsadou, nikoli povinností. Poznává v tomto pro Evropana většinou těžko pochopitelném světě, že dobré přátelství je s to překonat předsudky, zvyky, strach, nejistotu, ale i politiku a náboženství. O tom všem podává Klímová svěžím stylem věrohodnou zprávu. Svou knihu, vydanou v nakladatelství Portál, doplňuje fotografickou přílohou dokumentující život, módu a odívání žen v Jordánsku. K tomu přidává malý slovníček použitých termínů a poznámku k výslovnosti. Její vyprávění je přes cílenou instruktivnost vtipné, a byť se snaží postihnout také intimní záležitosti, nepostrádá diskrétnost a takt. Autorčin názor může být samozřejmě ovlivněn navázaným přátelstvím a volbou země; neunášejí se zde cizinci a nekonají se atentáty, politické i přírodní podmínky jsou poměrně příznivé. Bezesporu se jí však podařilo podat čtivou knihou informaci tím nejvhodnějším způsobem - totiž osobní konfrontací a pokusem žít s těmi, o nichž si chtěla udělat co možná objektivní představu. A to by měl čtenář ocenit.

Květa Klímová-Pumerová: Mužům vstup zakázán. 224 stran, nakladatelství Portál, 2005

Literární matiné je pořad, který na svých vlnách vysílá ČRo České Budějovice. Internetovou podobu celého pořadu najdete zde.

autor: Karla Ladwigová
Spustit audio